Впетъка на Светлата (следвеликденска) седмица се почита празникът Живоприемен източник

...
Впетъка на Светлата (следвеликденска) седмица се почита празникът Живоприемен източник
Коментари Харесай

Светли петък е! Имен ден празнуват...

Впетъка на Светлата (следвеликденска) седмица се уважава празникът Живоприемен източник в чест на света Богородица. Той е открит, с цел да не остане непочетена по време на пасхалните дни и тази, която стана майка на въплътилия се Божи Син - възкръсналия Спасител на света.

Имен ден честват: Жива, Живка, Живко, Жишо, Зоя

Името на празника е древен превод на гръцкото му наименование и е обвързвано с целителен извор в гората край стените на Цариград. Този регион в този момент е ангажиран от просторен гробищен комплекс, най-вече мюсюлмански, само че към самия извор Живоприемен източник има християнско гробище.

Изворът е останал на към два метра под терена и в него плуват дребни златни рибки, по тази причина мястото и покрайнината от епохи носят турското наименование Балъклъ - " рибно (място) ".

Има две антични митове за появяването на това наименование. Те отнасят появяването на свещеното място към V или VI век, надлежно към времето на разнообразни императори. По-известното поверие приказва за Лъв I Тракиец. Когато отивал като елементарен боец в Цариград, в гората недалече от градските стени той срещнал слепец, който го помолил за вода. Тогава един глас му показал извора.

След като пил от водата и си измил очите, слепият прогледал и предсказал на воина, че

ще стане император и ще построи черква до извора. Така се появила почитта към света Богородица край този извор, а последователно празникът станал прочут и уважаван по целия православен свят.

Чества се и възобновяване на Българската патриаршия, и паметта на свети деятел Симон Зилот.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР