За едно десетилетие случаите са се увеличили с 50 на

...
За едно десетилетие случаите са се увеличили с 50 на
Коментари Харесай

Доц. д-р Гриша Матеев: Ракът на кожата е епидемия

За едно десетилетие случаите са се нараснали с 50 на 100
Дерматолози преглеждат гратис на 14 май

Честотата на случаите на рак на кожата пораства и към този момент се изяснява не с работа на полето, както е било в предишното, а с повишеното богатство на хората, които повече пътуват и се излагат на слънце по екзотични плажове. Вероятно има още доста рискови фактори, само че статистиката демонстрира недвусмислено, че за последното десетилетие хората с рак на кожата са се нараснали с 50 на 100. Очаква се през интервала 2020-2025 година към тях да се прибавят още 18%, а смъртността от това заболяване да нарасне с 20%. Прогнозите са към 2040 година случаите на меланом да набъбнат с 62%, а смъртността – със 74%. Мъжете боледуват по-често, евентуално тъй като повече се излагат на слънце. При това състояние лекарите към този момент приказват за рака на кожата като за зараза, поразяваща човечеството.

За 19-и път Българското дерматологично сдружение (БДД) се включва в интернационалната самодейност Евромеланома, чиято цел е да увеличи знанията по отношение на злокачествените новообразувания на кожата, опцията за предотвратяване и изгодата от навременното им разкриване. В рамките на акцията на 14 май ще се проведат безвъзмездни дерматологични прегледи. По-подробна информация за експертите, които ще преглеждат, може да се откри на уеб страницата на БДД www.bg-derm.org и на www.euromelanoma.eu/bg-bg/.

Тази година акцията се концентрира върху пациентите, които към този момент са били диагностицирани с рак на кожата и са се лекували, само че безплатният скрининг е отворен за всички искащи, заяви доцент доктор Гриша Матеев, ръководител на БДД. За хората с един път сложена диагноза е изключително значимо да знаят, че са изложени на по-голям риск да развият втори израстък – нов, не рецидив на първия. Между 2% и 10% от оживелите от недоброкачествен меланом на кожата развиват втори примитивен меланом, а сред 30% и 50% от хората с немеланомен рак на кожата развиват втори подобен в границите на 5 години. Въпреки този нараснал риск скорошно изследване в Испания демонстрира, че преболедувалите не вземат по-засилени ограничения за фотозащита и не вървят постоянно на прегледи, с цел да наблюдават положението си.

За сметка на това диагнозата „ меланом “ провокира у доста от чулите я меланхолия и тревога, подбудени най-много от страха от рецидив. Подложени на този стрес, те развиват съпътстващи болести, някои престават да се грижат за себе си. От меланомно болните 11% се нуждаят от лекуване на депресията. 

Най-малкото, което можем да създадем за себе си, е един път в месеца да се преглеждаме сами в банята и благодарение на малко огледалце да забележим и най-скритите си места, поучава доцент Матеев. Това, несъмнено, не анулира прегледа при кожен лекар най-малко един път годишно.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР