По фрагменти от Томас Джеферсън или Виктор Франкъл имаха възможност

...
По фрагменти от Томас Джеферсън или Виктор Франкъл имаха възможност
Коментари Харесай

Есета по фрагменти от Томас Джеферсън или Виктор Франкъл писаха зрелостници на матурата по философия

По фрагменти от Томас Джеферсън или Виктор Франкъл имаха опция да пишат есе през днешния ден зрелостниците на втората наложителна матура по философия. Те можеха да избират сред „ Ако една нация чака да бъде неука и свободна, тя чака нещо, което в никакъв случай не е било и в никакъв случай няма да бъде. " (Джефeрсън) и „ Нищо не подтиква човек повече, нищо не е в положение да го засилва, нищо не му разрешава да преодолее недоволства или компликации, както съзнанието за персоналната отговорност, прекарването на неговата особена задача. " (Франкъл). На изпита по философия 1430 младежи и девойки отговаряха и на въпроси към фрагмент от книгата на Карл Попър „ Отвореното общество и неговите врагове ".

Имаше опция да се взема решение проблем, обвързван с работата на новак публицист: той приема задача да вземе изявление от политик, който не утвърждава поради крайните му възгледи. Журналистът взема решение да постъпи професионално като пренебрегне персоналните си антипатии, а и с цел да не пострада кариерата му. Зрелостниците трябваше да отговорят дали биха се съгласили да поканят този посетител в студиото и за какво.

„ Какви проблеми пораждат за розопроизводството в България вследствие на климатичните промени ". На този въпрос от 41. задача отговаряха зрелостниците на изпита по география и стопанска система. С помощта на географски текст и статистическа информация те би трябвало да изведат проблемите в емблематичното за България розопроизводство, само че и да проследят вероятните решения, препоръчани от страната. Зрелостниците могат да изразят и своята позиция до решението на проблемите и опциите за бъдещото развиване на розопроизводството в България. Този изпит обичайно е измежду най-избираните, като през днешния ден се явиха 2 134 възпитаници.

Сред дилемите на изпита по биология и здравно обучение, на който пристигнаха 1 894 дванадесетокласници, имаше такава, която изисква да се опише свързващата роля на транспортните системи в растителните и в животинските организми. По друга задача трябваше да се проучва графика, която отразява процентното наличие на фини прахови частици във въздуха на предполагаем град за шест години, като зрелостникът би трябвало да уточни годината, в която жителите са дишали най-чист въздух, друга - в която евентуално броят на записаните случаи на астматични болести е бил най-голям, интервал, в който замърсяването на въздуха понижава с 10 %, както и да дадат образец на неестествен източник на прахови частици. По време на изпита дванадесетокласниците трябваше и да дадат причини в поддръжка на актуалната доктрина за биохимичната еволюция.

Най-много зрелостници - 12 704, се явиха на изпита по британски език. За равнище B2 - профилирана подготовка, текстовете за слушане и четене бяха в необятен диапазон - от викингите, Наполеон Бонапарт, през странните закони в другите щати на Америка до Бетовен, Шопен и Вивалди. В писмената задача зрелостниците разсъждаваха върху опцията за доближаване на учебното заведение и бъдещо работно място, излагайки своите възгледи за това какво могат да допринесат за това учебните заведения и бъдещите работодатели.

Номофобия - взаимозависимост от мобилните телефони, дронове и изкуствения разсъдък бяха част от тематиките за В1 и В1.1, а в писмените задания трябваше да опишат преживелица, която не се е развила съгласно упованията, да опишат съгласно личния си витален опит по какъв начин всичко може да се реализира, в случай че доста го искаш и имаш волята да го направиш.

По история и цивилизации в 26. задача 1159 възпитаници трябваше да сформират обвързван писмен текст. Те имаха опция да избират сред отговор на въпрос по исторически проблем: „ Пред какви проблеми и провокации Голямата меланхолия изправя страните през 30-те години на ХХ век? " или да сформират текст върху разнородни исторически източници на тематика „ Какви промени настъпват в образованието в България след 1944 година? ".

Задачите на матурата по предприемачество, която от ден на ден е избирана (920 души тази сесия), имат практическа устременост - ревизират както предприемаческите умения, по този начин и финансова просветеност и икономическа просвета. Днес зрелостниците проучиха проблем и преценяваха какво решение да предложат на двама млади предприемачи-ресторантьори, тъй че бизнесът им да стане по-разпознаваем и да привлекат нови клиенти. Те трябваше да изберат сред две други възможности, като създадат нужните калкулации и аргументирано предложат тази от тях, която изцяло удовлетворява потребностите на клиентите и е с по-голяма финансова полза за бизнесмените.

Общо 24 338 зрелостници се явиха през днешния ден на наложителния зрелостен изпит по профилиращ предмет.

Други 21 762 младежи през днешния ден поставиха наложителен държавен изпит за придобиване на професионална подготовка учениците (теория). Те работиха по тематика № 10, която е друга за всяка специалност.

За „ Помощник-възпитател " да вземем за пример задачата беше да се посочат модели за организация на времето на децата в детската градина отвън занятията. По специалност „ Техник по очна оптика " се изискваше да опишат същина на хиперметропията, промяна и предписания, както и да обяснят предназначението, характерностите и правилото на деяние на микроскопа. Темата, по която работиха обучаваните за техници на енергийни уреди и съоръжения ", беше „ Автономни фотоволтаични системи ". За специалност „ Фирмен управител " изпитната тематика беше обезпечаване и обществено обезпечаване. Забавна шоу анимация за възрастни беше тематиката на бъдещите аниматори в туризма. Фурни на електрически готварски печки (или за вграждане) беше задачата на обучаваните по специалност „ Електротехник ". Строителните техници писаха по тематика за пречиствателните станции за отпадъчни води. По специалност „ Каменоделец " изпитната тематика беше „ Пластичната анатомия - основа за планиране на скулптурни творби в камък ".

До момента в МОН има постъпила информация за 5 анулирани работи. Трима са хванати с мобилни устройства (Варна, Ардино и Клисура), а двама са се опитвали да преписват данни от механически устройства (Котел и Смолян).

Резултатите от изпитите ще бъдат оповестени до 7 юни 2024 година

ПРЕСЦЕНТЪР НА МОН

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР