10 месеца след свалянето от власт на кабинета на Кирил

...
10 месеца след свалянето от власт на кабинета на Кирил
Коментари Харесай

Триъгълникът на властта

10 месеца след свалянето от власт на кабинета на Кирил Петков, България още веднъж има постоянно държавно управление. Неговата настройка е невиждана – ротационен кабинет сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. Само преди няколко месеца това държавно управление би било невероятно за сглобяване, само че събитията се трансформират и то към този момент е реалност.

102-ото държавно управление на България е изправено пред голям брой рецесии, с които би трябвало да се оправи. Ситуацията е извънредно комплицирана, а поръчките, които даде новият министър-председател Николай Денков са безапелационни – спазването на управническа стратегия, бистрота, изясненост и обещанието, че в случай че нещата не вървят в вярната посока, той ще подаде своята оставка.

Държавата обаче се намира и в тежка институционална рецесия. Вече месец няма седмица, в която обществеността да не бъде разтърсена от следващия скандал. Наред с това Народното събрание, Президентството и Прокуратурата водят самобитна война между тях по голям брой фронтове, което в допълнение усложнява ситуацията в страната.

Има ли излаз обаче от сегашната обстановка?



Кабинетът " Денков – Габриел "


Във вторник Народното събрание излъчи 102-ото държавно управление в историята на страната. То бе подкрепено от 131 депутати, поддръжка бе дадена и от някои от знаковите лица в българския политически живот. Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ бяха единствените, дали гласа си от Движение за права и свободи в поддръжка на държавното управление. Това хвърли тежка сянка върху новия кабинет и предизвика голям брой въпроси. Те, несъмнено, бяха отбити тактично, а претекст за поддръжката стана конституционната промяна, с която да бъдат пренаписани текстовете в главния закон на България в частта за правосъдната власт.

Николай Денков бе определен за министър-председател след близо тричасови диспути. Така в късния следобяд съставът на новото държавно управление трябваше да отиде на " Дондуков “ 1, където да му предадена властта от служебния кабинет.

Президентството

Румен Радев връчи втория мандат на Николай Денков с думите, че той е " дискредитиран ". Преди връчването му той сподели още, че не е оправдано да го прави, само че бил длъжен по Конституция. Този акт предизвика голям брой бурни реакции.

Де факто президентът е длъжен да връчи мандата. Действията му бяха целенасочени и демонстрираха, че той е снел доверието си от " Продължаваме промяната ", зад които точно Радев стоеше през 2021 година.

Той продължи да подлага на критика опитите за сформиране на държавно управление. Радев оприличи съюза сред ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ като " целувката сред Борисов и Петков “ и добави, че тя " може да роди единствено омерзение ".

След връщането на досието с осъществявания мандат Радев издаде декрет в границите на същия ден, а ръководителят на Народното събрание Росен Желязков свика изключително съвещание във вторник, на което да се гласоподава кабинетът.

Преди формалната гала Радев приказва пред публицисти, където той съобщи, че водачите на новата коалиция са предали доверието на своите гласоподаватели. Той бе песимистичен по отношение на бъдещето на това невиждано ръководство.

След като кабинетът бе определен, Радев напусна пленарната зала по време на клетвата.  На въпрос от публицисти за какво го е направил той сподели: " С тази клетва съм се клел да послужвам на народа си, не мога да приема тя да бъде един фиктивен акт ".

По-късно стана ясно, че служебното държавно управление е освободило от служба съвсем всички заместник-министри. Това деяние породи голям брой въпроси. Обяснението от към този момент някогашния длъжностен министър председател Гълъб Донев бе, че новата власт би трябвало да има свои фрагменти, които да постави на тези места.

В реалност с този акт прозира и демонстрацията на власт – Радев диктуваше протичащото се в страната до последния миг преди церемонията по предаване на ръководството на новия кабинет.

Прокуратурата

Докато Народното събрание избираше държавно управление, а президентът и служебния кабинет предаваха властта, основният прокурор трябваше да участва на съвещанията на Висш съдебен съвет, където да бъде обсъждано настояването за неговото предварително освобождение от длъжността, която заема.

Процедурата сама по себе си е безпрецедента, а точно това докара до близо 15-часово съвещание на кадровиците в четвъртък. Първият забавен миг бе отдръпването на първото предложение на освобождението на Гешев. То бе обвързвано с израелския специалист и това дали след атентата на мястото на закононарушението специалистът е бил допускан на следствения терен.

Стана ясно, че израелски специалист не е бил допускан. Шестимата членове на Прокурорската гилдия мотивираха своето деяние с разпореждане на прокурор от СГП, в което се твърди, че няма открита интервенция или влияние върху проверяващите.

Кадровиците не пожелаха да разясняват повече решението си. От думите им стана ясно обаче, че са били подлагани на напън. Какъв и от къде не стана ясно, а новият правосъден министър Атанас Славов даде обещание да насрочи особено съвещание, на което тематиката да бъде разисквана.

Така остана разглеждането само на второто предложение – то е обвързвано с конференцията на основния прокурор, извършена на 15 май, на която той назовава народните представители " политически отпадък ".

Дългото съвещание на Висш съдебен съвет мина в чуване на Ясен Тодоров и Борислав Сарафов. Хора, били в обкръжението на Гешев в дните към въпросната конференция.

Гешев трябваше да направи послание към жителите от националната телевизия. Това също бе казус. До момента основен прокурор не се употребил от тази си привилегия. Обръщението обаче бе анулирано – в този момент то е планувано за идващия четвъртък.

В понеделник Висш съдебен съвет продължава да преглежда настояването за освобождение на обвинител номер едно. Той обаче отпътува в същия ден за Брюксел, където ще бъде изслушван от евродепутати.

Какво ще каже Иван Гешев на народа е неразбираемо – настроенията са обаче, че ще направи разкрития, свързани с политическата конюнктура в страната.

В петък от Прокуратурата оповестиха, че основният прокурор ще бъде изслушан и на закрито съвещание в Народното събрание. Той ще приказва за корупцията по висшите етажи на властта и търговията с въздействие.

Тази поредност от струпване предсказва поредна бурна седмица в публичния живот. Заседания, чувания, обръщения - какво още ще бъде изсветлено и може ли това да цели дестабилизирането на новото ръководство, което към този момент бе основано с прекомерно огромен компромис сред първите две политически сили?

Важно е да отбележим, че откакто всички доказателства и данни по случая " Барселонагейт “ бяха импортирани в деловодството на Народното събрание, Българска социалистическа партия желаеха имунитетът на Борисов да бъде гласуван непосредствено в зала, а не да се основава специфична комисия, която да вземе решение дали би трябвало да бъде свален, или не.

Това значи, че дебатите от парламентарната естрада ще бъдат нагорещени, а от Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ обявиха, че ще поддържат настояването за неговото събаряне.

Скоростта, с която се върти политическата рулетка остава висока и наподобява, че ще нараства още. Възелът става все по-заплетен, а институциите в страната не престават да не могат да се отърсят от синдрома на междуличностните битки. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР