10 дрона са достатъчни, за да управляват трафика в Пловдив.

...
10 дрона са достатъчни, за да управляват трафика в Пловдив.
Коментари Харесай

Назначават 10 дрона в Центъра за управление на трафика в П...

10 дрона са задоволителни, с цел да ръководят трафика в Пловдив. Те ще записват тапи или други проблеми по огромните булеварди, издигайки се на височина 300 метра, и ще предават информацията в действително време. Нисколетящите дронове могат да усъвършенстват работата на службите за ръководство на трафика, на изключителните обстановки, на гражданската отбрана и доста други, уточни преимуществата на нововъведението проф. Димо Зафиров от Института за галактически проучвания и технологии на Българска академия на науките. Проектът публично бе показан в Пловдив, защото може да се внедри в двата най-големи български града – София и Пловдив. Нещо повече, и на двете места към този момент са извършени симулации и проби в действителни условия, посочи професорът.

„ Градските управляващи вършат опити да намерят решения за усъвършенстване на трафика. Те създават Планове за устойчива градска подвижност, основават системи за ръководството й и непрекъснато усилват броя на камерите по основните кръстовища. Ефектът обаче е невисок, тъй като камерите са стационарни и обгръщат дребни елементи от пътните артерии “, изясни проф. Зафиров.

Разработката е взаимна сред учени от Българската академия на науките и на Технологичния университет в град Нинбо в Китай. Българският теоретичен екип се управлява от член кор. проф. Петър Гецов и проф. Димо Зафиров. Двугодишния им план „ Разработване на нисколетяща платформа въз основата на безпилотни летателни апарати за създаване на умна транспортна система в градовете “ е на стойност 28 000 лв. и е финансиран от Фонд „ Научни проучвания “.

В момента в България има над 10 000 дрона, както професионални, по този начин и персонални. Има и пловдивска компания, която ги сглобява. Българо-китайският план е елементарно използван в града на тепетата, тъй като Институтът за галактически проучвания към този момент има предварителна сделка с Тракия икономическа зона за основаване на база за обслужване на дронове там.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР