1 септември е посветен на св. Симеон Стълпник и бележи

...
1 септември е посветен на св. Симеон Стълпник и бележи
Коментари Харесай

На днешния празник не се дава заем и не се изнася нищо от къщата

1 септември е отдаден на св. Симеон Стълпник и бележи началото на новата църковна година.

Св. Симеон е роден през 357 година в Мала Азия. На 18-годишна възраст постъпил в манастир, след което заживял в планинска пещера в пост и молитва.

По-късно той решил да се изолира изцяло от света, построил каменна кула, висока 40 лакти, и заживял в килия на върха ѝ, поради което бил наименуван Стълпник.

При Симеон идвали доста хора, които като чували пламенното му слово, си тръгвали изцерени от заболявания и освободени от заблудите си. Езичниците строшавали пред очите му идолите си и заживявали по Божиите закони.

Св. Симеон Стълпник умрял на 103-годишна възраст. На 1 септември църквата уважава и майка му - св. Марта.

Поверия и традиции

Българите назовават празника "Симоновден ", "Летни Симеоновден ", "Симеон орач ", "Симеон сърп " и на него стартира есенната оран и сеитба.

В навечерието на празника стопаните занасят в черквата семената за посев, с цел да бъдат осветени. Те се изсипват в нови, чисти чували, като в тях поставят филиз босилек, чесън, плодове, орехи, червен конец, сребърни парички. Така съгласно националните показа ще се подтиква буйният напредък на посевите.

Съгласно националната традиция на Летен Симеоновден нищо не би трябвало да се изнася от къщата и да се дава назаем, с цел да не "излезе берекетът от вкъщи ". Жените не перат и не простират бяло пране, с цел да не е житото "празно ".

На Симеоновден се вършат прогнози и за времето - каквото е в този ден, такова ще е и през януари.

Според националните поверия в случай че на този ден кучето лежи свито на кълбо, зимата ще подрани и ще бъде доста студена.

Българите назовават празника още "Симеон брульо ", тъй като тогава стартира бруленето на орехи. В Родопите пък викат на деня "Устина " и го почитат, с цел да не ги атакуват вълци и мечки.

Имен ден честват всички с имената Симеон, Симона, Мона, Моника.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР