Актрисата Скарлет Йохансон обяви, че гласът на чатбота на компанията

...
Актрисата Скарлет Йохансон обяви, че гласът на чатбота на компанията
Коментари Харесай

Откраднал ли е OpenAI гласа на Скарлет Йохансон?

Актрисата Скарлет Йохансон разгласи, че гласът на чатбота на компанията OpenAI е " злокобно " сходен на нейния, оповестиха международните информационни организации.

Обвинението на Йохасон идва, откакто тя самата отхвърли да озвучава чатбота.

Часове преди изказването на актрисата компанията за разработка на изкуствен интелект разгласи, че отстранява гласа, наименуван " Скай " (англ. " небе " ).

Изпълнителният шеф на OpenAI Сам Олтман изпрати известие до Ройтерс, в което разгласи, че " Скай " не е реплика на гласа на Скарлет Йохансон, а принадлежи на друга актриса.

" Гласът не е на Скарлет Йохансон и в никакъв случай не сме имали желание да наподобяваме нейния. Избрахме гласа на различен артист ", се споделя в изказването. Олтман разгласи и че " от почитание " към Скарлет Йохансон компанията няма да изпозлва " Скай " в продуктите си. " Извиняваме се, че не комуникирахме по-добре ", се споделя още в известието на компанията.



Битката за правата върху гласовете и лицата на актьорите по отношение на използването на изкуствен интелект е във фокуса на вниманието в Холивуд.

В изказването на Йохансон се споделя, че през септември 2023 година Олтман се е обърнал към нея с предложение за потребление на гласа ѝ за озвучаване на ChatGPT. Актрисата е отказала предлагането.

" Девет месеца по-късно моите другари, фамилията ми и публиката - всички означават по какъв начин новата система " Скай " звучи тъкмо като мен. "

Скарлет Йохансон прибавя, че е била шокирана, когато е чула запис и не е могла да повярва, че Олтман би употребявал глас, който наподобява толкоз доста на нейния - до степен, че околните ѝ хора не могат да създадат разлика.



Снимки: Българска телеграфна агенция

Според актрисата Олтман е загатнал, че приликата е умишлена, публикувайки туит, напомнящ за кино лентата " Тя " от 2013 година Във кино лентата мъж построява връзка със своя помощник искуствен разсъдък, озвучен от Йохансон.

Скарлет Йохансон е наела юридически съветник, който би трябвало да изследва по какъв начин тъкмо е генериран гласът.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР