1. Полът на бебето зависи от бащата. Вярно. Клетките в

...
1. Полът на бебето зависи от бащата. Вярно. Клетките в
Коментари Харесай

Да определим пола на бъдещото бебе – факти и заблуди


1. Полът на бебето зависи от бащата.

Вярно . Клетките в човешкото тяло съдържат 46 хромозоми, носители на генетичния материал, от които 44 са автозоми и две са полови хромозоми. Женските полови хромозоми се значат с X, а мъжките – с Y. Така хромозомната скица при индивида е следната:

Жена – 46, XX; Мъж – 46, XY;

Гаметите (половите клетки) на индивида са яйцеклетки при дамата и сперматозоиди при мъжа. Те съдържат понижен на половина хромозомен набор спрямо останалите кафези на тялото. Яйцеклетката носи 22 автозоми и една X хромозома и се значи (23, X) а сперматозоидите са два типа - (23, X) или (23, Y). При оплождането генетичният материал на гаметите се слива и по този начин се дефинира полът:

Момиче – (23, X) + (23, X) = 46, XX; Момче - (23, X) + (23, Y) = 46, XY.

Все отново би трябвало да прибавим, че развиването на половите органи вътреутробно зависи и от други фактори, при нарушаването на които се получават недостатъци (например

генетично мъжки ембрион може да се развие като женски).

2.

„ Мъжките “ сперматозоиди са по-леки.


Вярно . Y хромозомата е по-лека от X хромозомата, защото съдържа единствено 58 млн. ДНК бази. За съпоставяне, X хромозомата съдържа 155 млн. ДНК бази, т.е. 2,8% повече ДНК от сперматозоида. Съответно сперматозоидите, носещи Y хромозома са по-леки и по-бързо преносими, само че за сметка на това по-слабо издръжливи и с по-кратка виталност. По тази логичност, когато оплождането стане при удобни за сперматозоидите условия, ще е по-голяма вероятността бебето да е момче и назад. Благоприятни условия за сперматозоидите са да вземем за пример избрана киселинност на влагалищната среда и полови контакти покрай овулацията на дамата. Макар на доктрина да могат да се управляват тези фактори, на процедура и при идеални за сперматозоидите условия няма гаранция за мъжки или женски плод.

Свързани публикации.. Развитие на бебето от забременяване до раждане 0 Одобри се кръвен тест за проучване пола на плода 0 Как се развива полът на бебето? (видео) 0

3. Има календарни способи за установяване на пола.

Заблуда. Има голям брой забавни и занимателни способи за прогнозиране на пола, като китайските таблици, открити в гробница отпреди 7 века, нумерологичният способ на инките, пресмятане съгласно възрастта на родителите, етапите на луната, датата на забременяване и така нататък Тъй като вероятностите са единствено две и новородените деца са с почти еднообразно съответствие сред двата пола, то и всички способи за прогнозиране ще познават в половината от случаите.

4. Мога да забременея посредством ин витро оплождане и да избера пола на бебето.

Заблуда. Има създадени и внедрени в практиката методики за селекция на сперматозоидите, носещи X или Y хромозома, и надлежно ембрионите ще са женски или мъжки. Също по този начин може да се направи PGD (преимплантационна генетична диагностика), посредством която на доста ранен стадий от развиването да се дефинира какъв пол е даден ембрион и той да се трансферира в матката.

Българското законодателство обаче не разрешава потреблението на способи за селекция на пола (сексинг), като се изключи случаите, в които са налице характерни медицински показания (полово свързани генетични заболявания). С други думи, селекцията на пола не може да се прави по избор на родителите поради желание към избран пол, а единствено по медицински аргументи за отбягване на някои наследствени заболявания, например хемофилия или мускулна дистрофия.

5. Полът на бебето се вижда на прегледа с ултразвук.

Вярно . В 10 гестационна седмица към този момент има дребни полови разлики във външните гениталии, само че те не са задоволително отличителни с цел да разрешат правилна полова идентификация. Задължение на лекаря, който организира оценката на феталната анатомия, е да дефинира пола или по-скоро външните гениталии на плода. Уведомяването на бъдещите родители зависи от тяхното предпочитание да знаят авансово дали ще се роди момче или момиче.

6. Има способи за установяване на пола на бебето в майчината кръв.

Вярно. Това е нов способ, който се назовава НИПТ (неинвазивен пренатален тест) и се употребява за скрининг за някои хромозомни заболявания в ранните периоди на бременността. При него се взема венозна кръв от бременната жена и се отделя ДНК, което циркулира свободно (извън клетката). Така след 9 гестационна седмица можем да определим какъв е полът на бебето. Методът е прецизен, само че безценен за българския стандарт.

7. Не е значимо дали е момче или момиче, значимото е да е живо и крепко!

Вярно. Затова е значимо бременностите да се възнамеряват, мъжът и дамата да подхождат отговорно към бъдещото си родителство, да познават опциите на актуалната пренатална медицина и да се възползват от тях. Не забравяйте, че грижата за детето стартира преди неговото забременяване. Пожелавам на всички родители живи и здрави деца!
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР