1. Липса на достатъчно сън или системно недоспиванеКогато правим компромис

...
1. Липса на достатъчно сън или системно недоспиванеКогато правим компромис
Коментари Харесай

Няколко изненадващи причини за напълняване

1. Липса на задоволително сън или редовно недоспиване

Когато вършим компромис с качеството и количеството на нашия сън, безусловно каним неприятностите, а това включва и увеличение на тежестта. Нашето тяло се нуждае от задоволително отмора през нощта, с цел да действа вярно на идващия ден и в случай че времето за почивка бъде ограбено, организмът “разчита” това плячкосване като физически и душевен стрес. Проучванията демонстрират, че по-малкото сън нарушава активността във фронталния лоб на мозъка ни, който управлява избора на храна. По-малкото качество и количество на съня нарушават салдото лептин / грелин. Тоест подвига се равнището на грелина, който е „ хормон на глада “, което усилва апетита ни на идващия ден, а също и хормона на напрежението - кортизол. Едно забавно проучване извършено върху 70 000 дами и траяло 16 години, демонстрира, че рискът от напълняване при тези, които отделят единствено по 5 часа за сън в денонощието е 32 %, а от затлъстяване 15 % по-висок спрямо дамите, които спят по 7 часа. Недоспиването ни прави по-нервни, което ускорява импулсивното държание и нарушава импулсния надзор. А когато човек няма здрав надзор над себе си, може с лекост да се търкули в улея на неприятности всевъзможни.

2. Дехидратация

Когато тялото ни е обезводнено то има наклонност да изпраща неверни сигнали към мозъка и в един подведен момент, той, мозъкът, може да предположите, че сме гладни, а в реалност ние сме просто жадни! Също по този начин дехидратацията, като се изключи че води до задръжка на вода, дисбаланс в равнищата на натрия - ускорява желанието ни да одобряваме храни, богати на сол, изостря и желанието за сладко. Знаете ли, че гладът и неудържимата примамка за захарни произведения от време на време са сигнал, с който тялото ни подсказва, че незабавно се нуждаем от вода? Много постоянно това се случва след усилена спортна интензивност. Ако спортуваме обезводнени ние използваме гликоген (складирани въглехидрати) и след края на тренировката тялото упорства за въглехидрати, с цел да си попълни равнищата на гликогена и да е в подготвеност за идващото натоварване. Основният източник на сила за мускулите по време на интензивните тренировки е комплицираният въглехидрат, прочут като гликоген.

Не забравяйте, че дехидратацията е и кумулативен развой. Това може последователно да докара до липса на сила и тонус, до мускулна отмалялост, загуба на съгласуваност, централизация, некадърност да контролираме съответно телесната температура, тренировката може да ни върви по-тежко, а и се покачва рискът от формиране на тромби - съдови запушалки, в следствие от втвърдяване на кръвта.

Затова е значимо да се оводняваме постоянно. Щом сме жадни, значи сме обезводнени.

3. Липса на задоволителен калориен недостиг

Навлизането в режим на калориен недостиг е от значително значение с цел да отслабнем.

Когато хората одобряват повече калории, в сравнение с им е належащо, непотребните от тях се съхраняват като мазнини в тялото. Калорийният недостиг се случва, когато одобряваме по-малко от нужните калории, тъй че тялото стартира да протяга ръка към запасите от мазнини, с цел да извършва безпрепятствено всички функционалности.

4. Страничен резултати от приема на някои медикаменти

Например – медикаменти за високо кръвно налягане, хормонални препарати, някои антихистаминови. Лекарства като стероиди, антидепресанти или антипсихотици нормално водят до формиране на мазнини по лицето, задната част на шията и към коремната област.

Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР