•Според 77% от жените в ЕС, пандемията от COVID-19 е

...
•Според 77% от жените в ЕС, пандемията от COVID-19 е
Коментари Харесай

Евробарометър: Пандемията от COVID-19 е влошила положението на жените


Според 77% от дамите в Европейски Съюз, пандемията от COVID-19 е довела до усилване на физическото и прочувственото принуждение против тях в личната им страна, като този % варира от 93% в Гърция до 47% в Унгария


Четирима от всеки 10 интервюирани (38%) декларират, че пандемията е оказала негативно влияние върху приходите на дамите, върху равновесието сред професионалния и персоналния им живот (44%) и върху времето, отдадено на труд против възнаграждение (21%)

• Психичното здраве на дамите също се е повлияло от пандемични ограничавания като локдаун и вечерен час (41% на ниво ЕС) и рестриктивните мерки за броя на хората, с които могат да се срещат (38%)

Жените приканват евродепутатите за битка с трафика на хора и половата употреба, битка с психическото и физическото принуждение против дамите и за равно възнаграждение на дамите и мъжете.
По случай Международния ден на дамата, отбелязван на 8 март, Европейският парламент разпореди особено изследване измежду европейските дами за оценка на въздействието на пандемията върху разнообразни аспекти от техния живот.

Резултатите от изследването демонстрират съществено въздействие на пандемията както на персонално, по този начин и на професионално ниво, в това число огромно повишаване на насилието против дами.

Насилие

Три от всеки четири дами (77%) в Европейски Съюз са на мнение, че пандемията от COVID-19 е довела до увеличение на физическото и прочувственото принуждение против тях. Във всички страни като се изключи две (Финландия и Унгария) този резултат е над 50%, като резултатите доближават 74% в България, 93% в Гърция и 90% в Португалия.

Жените ясно дефинират няколко основни ограничения за справяне с казуса с насилието: улеснение на подаването на сигнали за принуждение против дами, в това число на полицията (58% в Европейски Съюз, 62% в България), увеличение на опциите за дамите да търсят помощ, да вземем за пример посредством горещи телефонни линии (40% в Европейски Съюз, 56% в България), повишение на осведомеността и образованието на полицията и правосъдната система по този въпрос (40% в Европейски Съюз, 32% в България), увеличение на финансовата самостоятелност на дамите (38% в Европейски Съюз и в България).

Икономически и финансови последствия

38% от всички интервюирани са декларирали, че пандемията е имала негативно влияние върху техните персонални приходи. Резултатите варират от 60% в Гърция до 19% в Дания, като в България 57% от дамите споделят това мнение. Пандемията от COVID-19 също по този начин е повлияла неподходящо върху равновесието сред професионалния и персоналния живот съгласно 44% от интервюираните дами. Такъв е казусът с 50% от интервюираните в България и повече от половината дами в Кипър (68%), Гърция (59%), Малта (58%), Люксембург (56%), Италия (52%), Португалия (52%) и Унгария (51%).

Не на последно място, заради пандемията 21% от дамите обмислят или са решили да понижат трайно времето, което отделят за осъществяване на платена трудова активност. В България 22% от дамите са на това мнение.

Психично здраве

От началото на пандемията 44% от дамите в Европейски Съюз е по-вероятно да се усещат обезпокоени от неналичието на контакт с другари и семейство (56% в България), 37% да бъдат разтревожени и обезпокоени (41% в България) и като цяло 33% са загрижени за бъдещето си (55% от дамите в България).

Много от дамите споделят мнението, че ограниченията, подхванати за прекъсване на разпространяването на пандемията, са оказали доста влияние върху личното им психологично здраве. За 28% от дамите в Европейски Съюз, ограниченията свързани със затварянето на работните места и офисите са имали съществено влияние върху психологичното здраве, като дамите в България се усещат най-засегнати (44%).

Специфични публични категории са наранени в по-голяма степен от други според от типа на мярката: към половината от тези с деца на възраст под 15 години декларират, че затварянето на учебните заведения и детските заведения са се отразили съществено на психологичното им здраве.

Какво могат да чакат дамите от Европейския парламент?

Жените в Европейски Съюз считат, че Европейският парламент следва да даде приоритет на: битката с трафика и половата употреба на дами и деца (47% в Европейски Съюз, 51% в България), психическото и физическото принуждение против дами (47% в Европейски Съюз, 55% в България), разликата в заплащането сред дамите и мъжете и нейното влияние върху професионалното развиване (41%, 37% в България), по-големите компликации за дамите при съвместяването на персоналния и професионалния им живот (баланс сред професионалния и персоналния живот) (31% в Европейски Съюз, 32% в България), отбраната на дамите и девойките, принадлежащи към уязвими групи (30% в Европейски Съюз, 37% в България).

По мотив резултатите от изследването ръководителят на Европейския парламент Роберта Мецола съобщи:

„Жените са най-тежко наранени от пандемията COVID-19. Те са потърпевши душевен и финансово. Това би трябвало да спре. Европейският парламент работи, с цел да промени това.“

Роберт Бедрон, ръководителят на комисията по правата на дамите и равенството сред половете в Екологичен потенциал (FEMM) съобщи:

“Резултатите от изследването на Евробарометър удостоверяват това, което към този момент знаем: пандемията от Коронавирус е засегнала непропорционално дамите и девойките по голям брой способи – от засиленото принуждение, учредено на пола, до повишените отговорности по обгрижване на близки, от икономическото влияние върху непропорционално феминизираните браншове, до несигурността на трудовите контракти. Но рецесиите могат да бъдат и източник на благоприятни условия: късмет за по-добро възобновяване. Ето за какво ние ще работим за това възобновяване да сложи дамите в центъра на решенията “.

Обща информация

Във връзка с отбелязването на Международния ден на дамата на 8 март 2022 година, Европейският парламент разпореди особено изследване единствено измежду европейските дами, с цел да се схванат по-добре възгледите на дамите от разнообразни генерации и страни, както и с друг обществен генезис по време на COVID-19.

Това експресно изследване на Евробарометър беше извършено от IPSOS сред 25/1 и 3/2/2022 година във всички 27 страни членки на Европейски Съюз, и обхвана общо 26 741 изявленията.

Резултатите на Европейски Съюз са изчислени като е взет под внимание броят на популацията във всяка страна.

Данните и цялостният отчет могат да бъдат открити тук
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР