​Централата за производство на енергия от възобновяеми източници в село

...
​Централата за производство на енергия от възобновяеми източници в село
Коментари Харесай

Биоцентралата в село Труд остава затворена 

​Централата за произвеждане на сила от възобновими източници в село Труд остава затворена. Инвеститорът би трябвало да даде планова документи за осъществяване на действия, свързани с отстраняването на установените от Регионална инспекция за опазване на околната среда нередности в активността на централата.

​Това е мнението на междуведомствена комисия, основана от регионалния шеф Йордан Иванов. В състава й са представители на Регионалната ревизия по околна среда и водите (РИОСВ-Пловдив), основни специалисти на Областна администрация – Пловдив, Регионалната здравна ревизия (РЗИ-Пловдив), Басейновата дирекция „ Източнобеломорски регион “, община Марица, Областната дирекция пожарна сигурност и отбрана на популацията (ОД „ ПБЗД “-Пловдив), „ ВиК “ ЕООД – Пловдив, Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи, Регионална дирекция за народен и строителен надзор (РДНСК), Областната дирекция „ Земеделие “, Областната дирекция „ Безопасност на храните “ и външният самостоятелен специалист Александър Воденичаров. Председател на междуведомствената комисия е зам.-областният шеф Лъчезар Бакърджиев

Припомняме, че през 2020 година централата в село Труд бе затворена, откакто РИОСВ-Пловдив откри редица нарушавания в работата й. Директорът на РИОСВ-Пловдив тогава разпореди наложително прекъсване на инсталацията поради противоречие с екологичните правила. Сега в институцията е постъпило ново капиталово желание – в осъществяване на предписанията за усъвършенствания, които да разрешат на централата да проработи още веднъж.

Междуведомствената комисия, която организира първото си съвещание по проблема в понеделник, трябваше да оцени точно дали са отстранени нередностите и има ли учредения централата да бъде пусната в употреба. Според специалистите преди да стартира действия по премахване на нарушаванията, вложителят би трябвало да изготви механически план и да го подава в община Марица. До момента в общината подобен документ не е импортиран, стана ясно от думите на представителя й в междуведомствената комисия. Липсата на механически план, какъвто се изисква съгласно българското законодателство, на процедура значи, че няма по какъв начин да се откри дали централата е отстранила установените от Регионална инспекция за опазване на околната среда нередности и в следствие инсталацията да стартира да действа в сходство с условията за запазване на околната среда и хигиеничните правила.

Областният шеф Йордан Иванов съобщи, че образуваната комисия няма по какъв начин да продължи работа, в случай че планът не бъде показан, което на този стадий отсрочва идващите дейности по установяването дали централата може още веднъж да действа, без да замърсява.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР