Звучи много привлекателно: на млади години да се впуснеш в

...
Звучи много привлекателно: на млади години да се впуснеш в
Коментари Харесай

Au-pair в Германия: когато мечтата се превърне в кошмар

Звучи доста привлекателно: на младини да се впуснеш в приключението, наречено Германия, да се грижиш за децата в положително семейство, да научиш немски език и да опознаеш културата на непознатата страна. Да направиш и първи крачки към личната си самостоятелност. След това може би даже да останеш в новата си, втора татковина, с цел да изучиш някаква специалност или с цел да следваш в университет.

Чистачка вместо детегледачка?

За доста младежи по света тази мечта се превръща в действителност. Благодарение на стратегиите за Au-pair. Но в случай че шансът им изневери, нещата могат да се развият и по напълно друг метод. Такъв е казусът с Ана да Силва от Бразилия.

Да Силва (името ѝ е променено от редакцията) дошла в Германия в края на 2022 година. Но доста бързо разкрила и тъмната страна на сектора. Пред Дъждовни води бразилката споделя, че е трябвало да работи доста повече от контрактуваните 30 часа седмично - най-вече като чистачка, а не като детегледачка. Била ѝ обещана храна, само че постоянно за нея имало единствено парче самун. А когато почнала да се оплаква от трудовите условия, я заплашвали с изпъждане.

Да Силва приказва за модерно иго.  " Бях в пет фамилии - кое от кое по-лошо. Германия няма визия какво се случва тук с младите девойки, които идват в страната като Au-pair. Това е безумство, което би трябвало да спре! ", споделя бразилката. Тя взема решение да даде публичност на всичко това, с цел да предизвести младежите, че дори в страна като Германия има употреба. Дъждовни води разполага със фотоси и текстови известия от фамилиите - всички те удостоверяват думите на младата бразилка.

От посредническата организация, посредством която Да Силва е наета като Au-pair в Германия, са изпратили документално мнение. В него те определят това отношение като изцяло неприемливо и в нарушаване на разпоредбите, с които авансово са се съгласили както фамилиите, по този начин и детегледачките. Същевременно обаче от организацията пишат и следното: " Подобни истории чуваме постоянно от девойки, които са отпътували в чужбина като Au-pair. Но това е единствено една дребна част от всичко това, което претърпяват в чужбина. При хиляди детегледачки, наети посредством нашата платформа, само че и посредством други компании, се разкрива опцията да поемат нови задания, да поработят в чужбина, да опознаят една непозната страна, да прекарат известно време в приемно семейство и по-късно да се върнат вкъщи с нов опит и знания ".

И измежду организациите има " черни овце "

Кордула Валтер-Болхьофер работи в Асоциацията Au-pair, в която членуват трийсет от общо над 100 посреднически организации в Германия за наемане на Au-pair-момичета. Тя удостоверява, че договорите за тази активност постоянно не се сапзват. Те предвиждат най-много 30 часа работа на седмица и ден и половина отмора, 280 евро джобни на месец и 70 евро дотация за курс по немски език.

" Au-pair не означава евтина домашна помощница. Те би трябвало да се грижат главно за децата ", споделя Валтер-Болхьофер. Тя също познава " черни овце " в сектора. Една организация с неприятна известност неотдавна е кандидатствала за членство в асоциацията, само че откакто ѝ изпратили дълъг лист с всички условия, те към този момент не се обадили.

Често Болхьофер получава запитвания дали водят скришен лист със фамилиите, с които са имали проблеми. Заради отбраната на персоналните данни обаче от организацията не могат да дават такава информация.

Причината за проблемите се крие в едно решение отпреди 20 години: през 2002 година отпадна лицензирането и оттогава за вписване на организация за Au-pair е необходимо обикновено позволение за комерсиална активност. Оттогава насам по този метод са учредени и много несериозни организации.

Освен това доста девойки от Колумбия, Индонезия и Киргизстан (това са трите страни с най-вече издадени визи през 2022 години), също като Ана да Силва, избират лесния метод: посредством Facebook или други онлайн платформи сами си търсят приемно семейство - евтино. И по този начин си икономисват разноските за по-опитна организация.

" Много от тях прекарват по през целия ден в обществените мрежи и когато видят фотоси на фамилии със симпатични деца, примерно във Facebook, вземат решение, че всичко ще върви без спънки ", споделя по този мотив Кордула Валтер-Болхьофер.

Истинска употреба

Когато обаче зародят проблеми, тези момичета няма към кого да се извърнат, защото не са били наети от посредническа организация. В такива случаи се е специализирала Сузане Флегел - самата тя от 17 години има организация за Au-pair и постоянно е пособия на изцяло обезверени младежи. Нерядко даже е настанявала в дома си пострадали.

" Получавали сме и по няколко позвънявания дневно. Политиците настояват, че това са единични случаи. Но те не са изолирани. От диалози с пострадали девойки знаем, че употребата към момента е постоянно срещано събитие. Но тези случаи не се записват и не се води такава статистика ", споделя Флегел за Дъждовни води.

Тя е чувала много ужасяващи истории - например за една двойка от Южна Германия, измамила цели седем девойки, на които не са платили нито цент. Двамата измамници към този момент са наказани.

Нерядко младите дами стават и жертва на полова насила, робуване в къщи за посетители или пък са принудени да полагат безкрайни изключителни часове труд. 

" В Германия в действителност има незаконни организации, само че никой не ги ревизира. Те също дърпат чергата към приемните фамилии, мамят и лъжат. Вратата е необятно отворена за злоупотреби ", споделя Флегел.

Примерът Нидерландия

Именно поради сходни злоупотреби преди 10 години в Нидерландия още веднъж беше въведено лицензирането и носенето на отговорност. Ако нещо се обърка, посредническите организации там са застрашени от огромни санкции. А в Германия към този момент политиците омаловажават казуса.

***

Вижте и това видео от нашия списък:

" Една от най-хубавите специалности в света "

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР