Звучи като научна фантастика: създаването, използвайки балони и изтребители, на

...
Звучи като научна фантастика: създаването, използвайки балони и изтребители, на
Коментари Харесай

Гигантски сенник в небето може да реши глобалното затопляне

Звучи като научна фантастика: основаването, употребявайки балони и изтребители, на неестествен сенник в атмосферата, с цел да защищава най-уязвимите страни в южната част на планетата от най-тежките последствия от световното стопляне, написа " Гардиън ".

Ала на фона на засилващия се интерес към " слънчевото геоинженерство " - освен в западните университети - група учени от разрастващите се страни излязоха със мощен апел да имат по-тежка дума в посоката на проучването на климатичните промени, изтъквайки, че техните страни са тези, които са в най-голяма заплаха.

Учените от дълго време знаят, че провокирани от индивида събития като замърсяването на атмосферата, димът от горските пожари и вулканичните изригвания могат да основат охлаждащ резултат.

Това е предиздвикало учени от Харвардския университет да предложат собствен личен опит, който те назовават " следен в стратосферата пертурбационен резултат ", или в резюме SCoPEx. Той включва потреблението на балон за тестване на противоречивата задача, а точно, че аерозоли, пуснати на височина от 20 километра в атмосферата на Земята, могат да трансформират отразяващите свойства на облачната завивка.

Сега десетки учени от страни като Бангладеш, Бразилия, Китай, Етиопия, Индия, Ямайка и Тайланд са се включили към дебата, като настояват в сп. Nature, че бедните страни би трябвало поемат водеща роля в тази област, защото имат най-вече да печелят или губят от технологията.

Охлаждащият резултат от дълго време е прочут в феномени като " корабни писти " - тесни изкуствени облаци от замърсяване, основани от излъчвания от кораби, които съдържат повече и по-малки капки вода от типичните облаци, което ги прави по-ярки и отразяващи слънчевата светлина.

" Соларното геоинженерство - инжектирането на аерозолни частици в стратосферата, с цел да отразяват малко навлизането на слънчева светлина - се разисква като метод за изстудяване на планетата ", пишат учените.

Уточнява се обаче, че университетските среди не заемат страна дали геоинженерството ще работи. И не всеки е уверен в вероятността на технологията.

В изминал проектодоклад за световното стопляне, който би трябвало да бъде оповестен през октомври, панела към Организация на обединените нации от климатични есперти показва песимизъм по отношение на слънчевото геоинженерство, предполагайки, че то може да бъде " стопански, обществено и институционално неосъществимо ". /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР