Зоран Заев слезе от партийния връх. Централният съвет на управляващия

...
Зоран Заев слезе от партийния връх. Централният съвет на управляващия
Коментари Харесай

Зоран Заев слезе от партийния връх. Кой ще го наследи?

Зоран Заев слезе от партийния връх. Централният съвет на ръководещия в Северна Македония Социалдемократически съюз одобри оставката му като партиен водач и откри процедурата за избор на негов правоприемник. Новината заяви на конференция след траяла часове среща на съвета представителят на групировката Богданка Кузеска. Кой да заеме поста на Заев ще се реши на 12 декември.

" Централният съвет одобри решение за разписване и осъществяване на непосредствени вътрешнопартийни избори за ръководител на партията. Изборите ще бъдат на 12 декември, неделя. Процедурата за кандидатстване ще стартира на следващия ден и ще продължи 7 дни, а право на кандидатура имат всички членове на СДСМ, които извършват критериите според устава на партията.  Възможност за гласоподаване ще имат членовете, които се записват интензивно в онлайн формата. ", изясни Кузеска.

Тя сподели, че след избора на ръководител ще стартира и избор на ново партийно управление, а  след 12 декември Зоран Заев ще остане деен член на партията. Говорителят съобщи още, че съгласно Заев парламентарното болшинство е устойчиво, по тази причина има опция за влизане на албанската " Алтернатива " в съдружното ръководство и договарянията с нея ще продължат.

От албанската групировка обявиха в това време, че управлението е определило водача Африм Гаши да стартира диалози с премиера и възможния нов мандатоносител, с цел да се види концепцията им за излизане от  рецесията. Партията обаче към този момент отсрочва решението си за влизане в ръководството, защото то ще бъде взето от централното й заседание.

" " Алтернатива " като сериозна политическа партия не се води от апетитите за власт. Затова в нашето ревю показахме сериозността на полемиките и аргументите, поради които даваме опция да се стартират договаряния. Как ще завършат тия договаряния, дали положително, или отрицателно, ние не знаем. Повече сме заинтригувани да чуем какви са методите за излизане от тази рецесия, в сравнение с за това какво ще имаме в бъдещото държавно управление. ", сподели представителят Орхан Муртезани.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР