Зоопаркът в Разград трябва спешно да преустанови размножаването на лъвовете

...
Зоопаркът в Разград трябва спешно да преустанови размножаването на лъвовете
Коментари Харесай

Зоопаркът в Разград трябва да премести лъвовете в други центрове

Зоопаркът в Разград би трябвало незабавно да прекрати размножаването на лъвовете и да настани животните в други центрове при подобаващи условия до момента в който зоокътът бъде наведен в сходство със законовите условия. Към момента в там няма условия за развъждане на екземплярите от типа.

Това са част от незабавните наставления и контастациите, които е дала районната екоинспекция в Русе на община Разград на среща в четвъртък, за които осведомят от Министерство на околната среда и водите. Причината е абсурден случай с новородени лъвчета, родени в доста неприятни условия и без лекарска грижа. Едно от тях умря още в клетката, а други две са в софийска ветеринарна клиника, само че с дребни шансове за оцеляване.

На срещата са били представители на регионалната администрация – Разград, общински съвет – Разград, община Разград, Министерство на околната среда и водите и РИОСВ-Русе, осведомят на уеб страницата си от екоминистерството.

Срещата се е провела след изключителна инспекция на зоокъта поради постъпилите сигнали за новородени екземпляри при започване на септември. Няма обаче наставления къде и по какъв начин ще се отглеждат оживелите дребни лъвчета, за които сега поставят грижи лекарите в клиниката " Добро скимване ".

За да отговори на законовите условия, общината би трябвало да създаде проект за размножаване на лъвовете, както и цялостна стратегия за желанията й за активността на зоокъта, показват от Министерство на околната среда и водите.

 Спасените лъвчета още, родени на 9 септември в зоопарка в Разград
© фондация

Спасените лъвчета още, родени на 9 септември в зоопарка в Разград

За развъждането на животните без лиценз от три години ще бъдат подхванати административно-наказателни ограничения на общината, показват от министерството. По закон обаче Министерство на околната среда и водите има съображение да затвори противозаконния зоопарк, работещ без лиценз - до 2 години след приключването му.

Зоологическата градина в Разград е лицензирана през 2009 година, само че лицензът е изминал през 2014 година За да аплайват за лиценз, зоокътът би трябвало да дава отговор на условията.

По време на срещата кметът на община Разград е декларирал, че ще направи допитване до обществеността дали желае съществуването на зоокъта.

При инспекцията на място е открито, че са реконструирани и отчасти разширени клетките за тревопасните животни и следва реконструкцията на волиерите за птиците.

Има ли проявена свирепост към животните

В известието на Министерство на околната среда и водите не се визира въобще другата част от казуса в тази ситуация със зоопарка в Разград – деянията на грубо отношение към животните там по смисъла на Закона за отбрана на животните. Вероятно на срещата не е обсъждано нечовешкото отношение, както и налагане на наказания и ограничения против това.

А нарушаванията, за които алармираха експерти и ветеринари за зоопарка в Разград са: липса на ветеринарна грижа от дееспособен ветеринарен лекар; близостта на клетките до стадион " Лудогорец ", което значи мощен звук и стрес за животните; шумът и близостта с хора от панаир по време на раждането на лъвчетата; мизерните условия, в които животните живеят.

Да следи за хуманното отношение към животните е виновна Българска организация по сигурност на храните, която реализира надзор в парка в Разград посредством ОДБХ-Разград.

Директорът на районния клон на БАБХ за Разград Илиян Драмалиев изясни за " Дневник ", че ще вършат инспекция евентуално идната седмица, само че тя ще е единствено във връзка с това дали има лекарска грижа в парка.По думите му за хуманно отношение към диви животни контролът реализират от РИОСВ-Русе.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР