Знамето на родопското градче Чепеларе беше развято преди дни в

...
Знамето на родопското градче Чепеларе беше развято преди дни в
Коментари Харесай

Метафората за успеха. Дойчин Боянов и Марчо Паунов, които първи изкачиха връх Чепеларе в Антарктика

Знамето на родопското градче Чепеларе беше развято преди дни в далечна Антарктика. От един млад, горделив чепеларец на име Марчо Паунов. Той и един от българските алпинисти ветерани - Дойчин Боянов, първи покориха ледения връх Чепеларе. Те са герои в рубриката Човек на деня на Свободна Европа.

Връх Чепеларе е ситуиран на 900 метра надморска височина в планината Тангра на остров Ливингстън, в географския регион Антарктика в Южния океан.

Картографиран от български полярници, той получава това име в чест на град Чепеларе през 2002 година Всъщност концепцията е знак за признателност към чепелареца Кръстьо Вангелов - шеф на фабриката за ски " Орион ", който доста пъти подарява средства за експедициите на българи на континента Антарктида.

Върхът се намира на 700 метра от връх Свети Методий , на 1,07 км от връх Тервел и на 870 метра северно от връх Шумен . Издига се над ледниците Чарити и Преспа.

„ В Антарктида всяко нещо, което правиш, е доста по-сложно, лишава доста повече време. От една страна поради студа и вятъра, а от друга, че не можеш да отидеш авансово да огледаш мястото ", споделя той пред. " Аз трябваше всичко да планирам по скици и разкази на хора. Радвам се, че случихме на хубаво време и направих линията за 5 дни ”.

По това време той към този момент има опит, защото през 2020 година пуска алпийски тролей в Родопите над река Чепеларска. Той е дълъг 400 метра и развива скорост до 100 км/час и се трансформира в едно от най-търсените прекарвания за туристите в региона.

При сполучливото нанагорнище в този момент Паунов и Боянов взеха проби от връх Чепеларе, които ще послужат за геохроноложко датиране. Освен този триумф, за първи път в историята на българската експедиция екип от геолози и поддържащи алпинисти слезе на южния на плаж на Фолс бей за работа по план на геолога Калин Найденов. В екипа тогава беше и алпинистът Кирил Досков, който е част от групата, изкачила връх Еверест през 1984 година, дружно със починалия там Христо Проданов .
 Боянов и Паунов изкачиха връх Чепеларе, след което пренощуваха в залива Фолс бей в Южния океан и бяха върнати с лодка до базата
От 1999 година насам самият Дойчин Боянов към този момент е изкачил 12 от най-високите върхове в света. Сред тях е и първенецът Еверест (8848м.), който покори без О2 през 2004 година, когато почина 24-годишният планинар от Смолян Христо Христов. Въпреки триумфа си тогава, той споделя, че поради трагичната гибел на своя сътрудник усеща " по-скоро едно проваляне, в сравнение с някакъв успех ".

Сред достиженията му са още K2 (8611м.), Нанга Парбат (8125 м), Броуд пик (8047м.), Аконкагуа (6962 м) и други.

Боянов стартира да се катери още на 17 години и към този момент е направил и доста скални изкачвания, като да вземем за пример на именития Ел Капитан (900 м) в планината Сиера Невада в Калифорния, Съединени американски щати.

Сега, когато е част от последната българска полярна експедиция, той разгласява фрагменти от всяко извънредно забавно прекарване на Антарктика, като да вземем за пример среща с тюлени.

Роден в семейство на учители, 47-годишният Боянов има докторска степен и е учител във факултет " Обществено здраве, здравни грижи и туризъм ", бранш " Туризъм, алпинизъм и спортна анимация ", на Националната спортна академия " Васил Левски ".

" Алпинизмът е доста огромен, тъй като ни основава метафората за триумфа, за достигането на " върха ", споделя той пред през 2019 година " Така че той е нужен на хората да служи по този метод - като нещо, което реализира невъзможното. Не като нещо овладяно, което ни е харизано, а пък ние да си фантазираме, че сме изживели нещо велико ".

Боянов отглежда двете си деца в този дух - да бъдат хора, " които минават през проблемите с достолепие, а не тези, които ги заобикалят ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР