Знаковият пакт за търговия и инвестиции, сключен между ЕС и

...
Знаковият пакт за търговия и инвестиции, сключен между ЕС и
Коментари Харесай

ЕК: Край на знаковия пакт за инвестиции с Китай

Знаковият пакт за търговия и вложения, подписан сред Европейски Съюз и Китай през последните години, на процедура е мъртъв.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е в Пекин за среща с китайския водач Си Дзинпин, даде най-силния до момента сигнал, че договорката за Всеобхватното съглашение за вложенията (CAI) е мъртва, защото пактът даже не е бил обсъждан, заяви " Политико ".

" За Всеобхватно съглашение за вложенията не стана дума ", съобщи тя на конференция след срещата си с китайския президент. " Знаете нашата позиция. Започнахме договарянията преди към 10 години и сключихме всеобхватното съглашение за вложения преди две години. Оттогава насам се случиха доста неща, в това число утежняване на пазарния достъп на компаниите от Европейски Съюз до китайския пазар. " - сподели тя.

Фон дер Лайен направи сходни мнения през предходната седмица в главната си тирада за Китай в Брюксел, като съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да " преразгледа " пакта.

" Нашата позиция е, че в действителност би трябвало да преразгледаме Всеобхватното съглашение за вложенията ", сподели тя.

CAI беше контрактувано сред Европейски Съюз и Китай през декември 2020 година със мощната поддръжка на Франция и Германия, макар че тогава провокира рецензии от страна на бъдещата администрация на Байдън във Вашингтон. Споразумението беше спряно през 2021 година, откакто Китай наложи наказания на няколко законодатели от Европейски Съюз. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР