Знакова визита осъществява митрополит Тихон, предстоятел на Православната църква в

...
Знакова визита осъществява митрополит Тихон, предстоятел на Православната църква в
Коментари Харесай

Вселенската патриаршия се задейства, за да приобщи Православната църква в Америка

Знакова аудиенция реализира митрополит Тихон, предстоятел на Православната черква в Америка (Orthodox Church in America – ОСА; ПЦА), който стартира взаимно двудневно поклонническо пътешестване с Вселенския патриарх Вартоломей в Кападокия .
В сбитото известие за програмата на Вселенския патриарх за месеца се споделя: " На 22 юни, сутринта в събота, Негово Всесветейшество патриарх Вартоломей, придружаван от Високопреосвещения митрополит Тихон, предстоятел на Православната черква в Америка (ПЦА), и клирици на Патриаршията, отпътуваха със аероплан за Кесария за годишното поклонение на патриарха в Кападокия ". Очаква се през днешния ден, 23 юни, двамата да служат дружно, написа БГНЕС.
В началото на 2019 година Православната черква в Америка излезе с декларация, че не признава автокефалията, предоставена от Вселенския патрирах на Православната черква в Украйна . Днешното посещаване на предстоятел на ПЦА в Патриаршията във Фенер и взаимното му пътешестване с Вселенския патриарх, в подтекста на влошените връзки сред Константинопол и Москва, е знак за ново активизиране на връзките на ПЦА с Вселенската патриаршия и опит за трайно разрешаване на разногласието за нейния статут.
Православната черква в Америка е някогашна част от Руската православна черква – Московска патриаршия е обособена през 1970 година в самостойна черква с предоставена автокефалия, която обаче признават единствено някои православни църкви от Източна Европа. Дотогава тя е била " Северноамериканска митрополия " на Руската черква, само че нейните епископи от 1947 година са били под забраняване от страна на РПЦ.
През 1970 година Московска патриаршия поема нов курс по отношение на " Северноамериканската митрополия " - подвига запрещението на епископата ѝ и ѝ дава автокефалия. Този статут е приет тогава от БПЦ, Грузинската, Полската и Чехословашката (сега наричана " на Чешките земи и Словакия " ) черква. Константинопол и останалите остарели патриаршии не признават този статут, смятайки, че томосът за автокефалия може да се издава единствено от Вселенската патриаршия. Формално до момента Православната черква в Америка се приема от тях за канонична територия на Руската черква и не се загатва в диптисите на предстоятелите на автокефалните църкви. Въпреки че нейният автокефален статут не е публично приет от всички поместни православни църкви, Православната черква в Америка е в евхаристийно общение с всички тях.
Новият предстоятел на ПЦА митрополит Тихон, интронизиран през 2013 година, прокарва политика за доближаване с Константинопол, като през март 2016 година служи за първи път с Вселенския патриарх в патриаршеската черква " Св. Георги " във Фенер. Тогава митрополитът съобщи, че за тях съслужението с Вселенския патриарх е доста значимо, тъй като демонстрира, че тяхната черква обитава в пълнотата на евхаристийното общение на православието макар непризнатия им автокефален статут .
Юрисдикцията на ПЦА е в Съединени американски щати, Канада и Мексико, само че има и енории в Аржентина, Бразилия и Австралия. Тази черква води началото си от първата съветска задача през 1794 година в Аляска, която до 1867 година е част от територията на Руската империя. През 19 в. идват съветски мигранти и свещенослужители, по пътя на известната тогава емиграция в „ Новия свят “. Първоначално дълго време те са много консервативни във връзка с езика, само че в този момент богослужението се води на британски език, както и на църковнославянски, гръцки и други локални езици, съгласно обитаемото място. Тя има към 700 енории в 14 епархии, от които 11 са териториални, а три са етнически (които надлежно не са териториално обособени: Албанска, Румънска и Българска, формирана от отделилите се от Американската епархия на БПЦ енории), и три семинарии (които са с сан на висши училища; измежду тях най-известен е " Св. Владимир " в Ню Йорк) . Тя е втората по бройка православна черква в Съединени американски щати, отстъпвайки единствено на Архиепископията на Константинополската патриаршия. Сред православните общини в Съединени американски щати обаче тя отбелязва най-голямо нарастване на енориашите – 21 % за последните 10 години, забележителна част от които са новообърнали се в православната религия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР