Знаете ли в коя страна пият най-много кафе? Или каква

...
Знаете ли в коя страна пият най-много кафе? Или каква
Коментари Харесай

Негово величество Кафето - 15 изненадващи факта

Знаете ли в коя страна пият най-вече кафе? Или каква е здравословната доза на ден? А знаете ли, че пиенето на кафе е повече обществен акт и свързва повече хора, съпоставено с която и да е друга напитка? Ето няколко непознати обстоятелства за обичаната ободряваща напитка:

1. Кафето е плод

Когато приказваме за кафе, евентуално си представяте тънък тъмнокафяв прахуляк със мощен мирис или най-вече кафеени изпечени зърна, само че в действителност кафето е плод. Кафееното растение ражда дребни червени плодчета, наречени кафеени череши. Костилките вътре е това, което печем, с цел да получим кафеените зърна, подготвени за консумация. Бразилия е най-големият производител на кафе в света с 51 млн 60-килограмови торби годишно. За информация, с 1 кг кафеени зърна се вършат към 120 двойни еспресо.

2. Най-доброто кафе се отглежда на огромна височина

Колкото по-нависоко се отглежда кафето, толкоз по-добре. Хладният, изсъхнал климат се отразява чудесно на кафеените зърна, с цел да разпрострат аромата си. Етиопските кафеени плантации са на височина 5 000 м над морското ниво и са с флорални и леко люти нотки. На 4000 м височина - в Бразилия, кафеените зърна разпростират ядкови и шоколадови нотки. Отглежданото кафе на 3000 м височина по-скоро е землисто и изсъхнало на усет. Има хиляди типове кафе, само че най-често употребяваните са робуста и арабика. Обикновено двата сорта са микс в друг % и активност на аромата.

3. От кафе се прави и чай

Да, вярно, от кафето се прави чай. Запарка от каскара или чай от кафеени череши се подготвя от изсушените кожи от кафеените растения. Съдържанието на кафеин е ниско и напитката по-скоро има плодов мирис на билки или листа, в сравнение с кафе.

4. Родината на кафето е Етиопия

Първите документирани истории за кафето са от към 850 г пр.н.е. Етиопски овчар забелязал, че козите му ставали по-енергични, откакто пасяли от шубраци с дребни плодове, наричани арабика. Така пастирът опитал самичък дребните плодове и изпитал одобряващия резултат върху себе си. Независимо дали историята за етиопския овчар е истина или не, Етиопия е считана за татковина на кафето. В региона Каффа южно от столицата Адис Абеба кафеени растения поникват сами, без да бъдат насаждани. В планинският регион има към 5000 диви разновидности на растението.

5. Кафето е употребявано в религиозни церемонии

Извън Африка, за първи път кафето се появило в Йемен. През Средновековието суфите пиели кафе по време на религиозни церемонии. Започвало се от печенето на кафето, през меленето и варенето и пиенето, с цел да могат да стоят до късно в свежо положение, това и била неразделна част от поклонението.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР