Знаете ли кога за първи път е употребен емблематичният празничен

...
Знаете ли кога за първи път е употребен емблематичният празничен
Коментари Харесай

Разгадаха кой е човекът, изрекъл първото пожелание `Весела Коледа`

Знаете ли по кое време за първи път е използван емблематичният празничен израз " Весела Коледа ", преди той да се трансформира в най-разространената честитка в края на годината?

Според информация на " Дейли мейл " това се е случило през далечния 16-век, а индивидът, който я изрича първи, е епископът на Херефорд. 



В проучванията на историци се показва, че свещеник Чарлз Бут от Херефордската катедрала е написал писмо до своя сътрудник свещеник Уилям Бъргхил през 1520 година, в което споделя, че се надява той " да бъде радостен тази Коледа ".

Досега се ширеше догатката, че фамозната фраза е употребена за първи път във Англия 14 години по-късно, когато през 1534 година в писмо до Томас Кромуел, основен министър на крал Хенри Осми, епископът на Рочестър - Джон Фишър, написа: " И този наш Господ Бог ви изпраща радостна Коледа ". 



Писмото на свещеник Чарлз Бут е намерено в понеделник, когато екипът на библиотеката и архива в Херефордската катедрала изследва празничните обстоятелства. То стартира с думите: " Моля се на Бога да бъдете всички в положително въодушевление и забавление тази Коледа ".

" Може би сме наложили фешън наклонност? Изглежда, че писмото, написано от архиепископ Бут десетилетие по-рано, до момента е останало незнаен факт ", отбелязва Елизабет Семпър О'Кийф, архивист в катедралата.

От храма разкриват, че в писмото създателят стопира вниманието си и върху някои различен любопитни и занимателни въпроси отвън коледния контектс. Например в него се упоменава името на духовник, който е показал прекаляване във връзка с самоконтрола си по отношение на жена, а не липса на надзор над пикочния мехур.

В писмото се разисква и мъж на име Мидълтън, на който е натрапен възбрана да съпровожда вуйна си, с изключение на в случаите, когато би трябвало да я придружи на черква или пазар. Каква е повода обаче, епископът не изяснява.



 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР