Средната продължителност на живота в България за периода 2021-2023 година

...
Средната продължителност на живота в България за периода 2021-2023 година
Коментари Харесай

73.5 години е средната продължителност на живота в България

Средната дълготрайност на живота в България за интервала 2021-2023 година е 73,5 години, сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

Спрямо предходния двугодишен интервал тя се е нараснала с година и половина.

Различната смъртност при мъжете и дамите, както и измежду популацията в градовете и селата, дефинира и другата междинна дълготрайност на живота при тези категории от популацията.

В съпоставяне с 2013 година през 2023 се регистрира понижение на продължителността на живота на мъжете – приблизително с 1 година, а на дамите – с малко над половин година.

В градовете хората живеят приблизително 3 години по-дълго, в сравнение с тези в селата.

Очакваната дълготрайност на живота варира от малко над 70 години в област Видин до съвсем 75 години и половина в областите София-столица и Кърджали.

Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, само че най-голяма е разликата сред двата пола в област Враца – съвсем 8 години и половина, а най-малка в Шумен – малко над 6 години.

Националният статистически институт регистрира и предстоящата дълготрайност на живота за навършилите 65 години, която е приблизително 15 години, като за мъжете и дамите е надлежно 13 и малко над 17 години.

В съпоставяне с 2013 година през 2023 предстоящата дълготрайност на живота на хората, навършили 65 години, понижава тъкмо с половин година.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР