Знаете ли каква пенсия ще получавате от държавата? Много малко

...
Знаете ли каква пенсия ще получавате от държавата? Много малко
Коментари Харесай

Как да изчислите пенсията си

Знаете ли каква пенсия ще получавате от страната? Много малко хора са наясно и дават одобрителен отговор на този въпрос. Ако сте релативно млад, въпросът по кое време ще получавате пенсия също най-вероятно остава отворен поради непрекъснатото увеличение на пенсионната възраст и неналичието на дългосрочност в правените промени в пенсионноосигурителната система. И въпреки всичко има метод да ревизирате - въпреки и значително ориентировъчно - какъв ще е размерът на вашата пенсия. Съществува калкулатор на Националния застрахователен институт, който дава приблизителния размер на държавната пенсия, която ще получавате.

Електронната услуга отразяват измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, признати в края на 2020 година, и в Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж, обнародвани през май тази година, с които е избран нов метод за пресмятане на понижението на самостоятелния коефициент на лицата, които са родени след 31.12.1959 година и са обезпечени в повсеместен пенсионен фонд.

Самите промени влязоха в действие от 01.09.2021 година, бъдещите пенсионери към този момент могат да ревизират приблизителния резултат от тяхното използване въз основата на прогнозните стойности, изчислени посредством електронната услуга.

Индивидуалният коефициент е един от детайлите, въз основа на които се дефинират размерите на пенсиите, свързани с трудова активност. Намалението му отразява събитието, че лицата, родени след 1959 година, се обезпечават за държавна пенсия с по-нисък размер на осигурителната вноска за риска „ напреднала възраст “, защото част от нея постъпва в повсеместен пенсионен фонд за приемане на втора спомагателна пенсия. То е строго самостоятелно и корекцията зависи директно от осигурителната история на лицето и съответните му интервали на обезпечаване, прецизира Монитор. 

При новия метод за пресмятане на понижението на самостоятелния коефициент, който влезе в действие от началото на септември 2021 година, се вземат поради:

-трансферът от държавния бюджет в размер 12 на 100 върху сбора от осигурителните приходи на всички обезпечени лица за интервала от 2009 година до 2015 година включително – при установяване размера на вноската за фонд „ Пенсии “ на държавното публично обезпечаване за трета категория труд, за лицата, родени преди 01.01.1960 г.;-броят на месеците, през които лицето е обезпечавано в повсеместен пенсионен фонд, по отношение на общата дълготрайност на осигурителния му стаж, избрана като брой месеци с обезпечаване в държавното публично обезпечаване, като месеците с обезпечаване в повсеместен пенсионен фонд и в държавното публично обезпечаване са календарните месеци, за които са импортирани или дължими осигурителни вноски. Промените целят постигането на по-малко по мярка понижение на самостоятелния коефициент и надлежно – по-висок размер на пенсията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР