Знаем колко опустошителни могат да бъдат цунамитата. Ето защо учени

...
Знаем колко опустошителни могат да бъдат цунамитата. Ето защо учени
Коментари Харесай

За първи път засякоха цунами с помощта на сензор за космически лъчи

Знаем какъв брой опустошителни могат да бъдат цунамитата. Ето за какво учени от целия свят непрекъснато се пробват да подобрят актуалните способи за засичането им. Сега ново проучване твърди, че прибягва до един по-необичаен метод в това отношение, а точно – до наблюдаването на мюоните.

Тези високо енергийни обикновени частици се образуват, когато галактическите лъчи доближат планетата ни. Те се срещат на всички места в атмосферата и могат да преминат безвредно на процедура през всичко – в това число през личното ви тяло. Вероятно към 100 000 мюона към този момент са минали през вас, до момента в който четете това изречение.

Интересното в тази ситуация е, че огромните естествени стихии, като цунамитата, могат да трансформират напълно леко посоката на придвижване на тези частици.

За да засечем придвижванията на мюоните, се нуждаем от извънредно сензитивен инструмент. Като TS-HKMSDD да вземем за пример, който е конфигуриран в „ подводната автомагистрала “ в токийския залив.

Именно TS-HKMSSD има достойнството да засича цунамита за първи път чрез придвижването на мюоните. Нещо повече – всичко това се случва в действително време и резултатите са извънредно прецизни.

“TS-HKMSSD е първата подводна обсерватория за мюони в света и тя засече вариращата интензивност на мюоните по време на цунами – споделя геофизикът Хироюки Танака от Токийския университет в Япония. – Вариациите подхождат на мъртвите безредици, измерени с други способи. Ние можем да комбинираме тези измервания, а това от своя страна значи, че имаме опция да използваме мюографските данни, с цел да моделираме точно измененията в морското ниво и да прескачаме други способи, които вървят ръка за ръка с разнообразни дефекти. “

В случая става дума за способи, като прибягват до помощта на уреди за премерване на равнищата на приливите, шамандури, сателитни фотоси и най-разнообразни датчици в самата вода. Засичането на мюони е по-бързо, по-евтино и по-лесно за поддръжка от тях.

Новото проучване разказва по какъв начин през 2021 година системата TS-HKMSDD засича умерено цунами, преминаващо през токийския залив през септември и провокирано от ураган, идващ Япония от юг. При появяването на мъртво течение броят на мюоните също се трансформира леко, защото частиците се  разпръскват от спомагателния размер на вода.

Сега, когато знаем, че TS-HKMSDD може да засича тези промени в мюоните, откривателите считат, че инструментът може да бъде конфигуриран и в други тунели, където рискът от цунами е висок, както и да се използва  в композиция с принадлежности за измерването на равнищата на приливите (и по този метод да ни предизвестява навреме за сходни опасности).

Изследването е оповестено в Scientific Reports.

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР