Знаем, че имунната система ни предпазва от инфекции, вируси и

...
Знаем, че имунната система ни предпазва от инфекции, вируси и
Коментари Харесай

Вземането на витамини не ни прави по-здрави

Знаем, че имунната система ни защищава от инфекции, вируси и бактерии, само че тя е доста повече от това. Науката към момента не е изцяло наясно по какъв начин работи този комплициран механизъм и поради това се появяват редица легенди, в които хората имат вяра. Те са свързани най-много с това какво подкрепя имунното здраве и какво му пречи. Особено известни са митовете във връзка с инфекциите.

Кои са най-разпространените заблуди за имунната система, в които множеството хора имат вяра?

Взимането на витамини и минерали усилва имунната отбрана

Когато настъпи захлаждане, наближи есенно-зимният сезон, в който обичайно се популяризират вирусни и грипни инфекции, хората стартират да се вайкат и да се чудят по какъв начин да подсилят имунната система, с цел да не се разболеят и този път.

Факт е, че дефицитите на значими субстанции в дълготраен проект отслабват отбраните на организма, само че също по този начин е правилно, че взимането на витамини и минерали всеки ден не ви прави наложително безусловно предпазени от вируси и бактерии.

Дори предозирането с другояче потребни хранителни добавки би могло да докара до рискови положения и здравословни проблеми.

Приемът на витамин С предотвратява вирусни инфекции

Много хора одобряват витамин С, от време на време и в ударни дози, с цел да предотвратят вирусните инфекции в грипния сезон. За страдание, съгласно care2.com проучванията демонстрират, че приемането на витамин С не оказва помощ за понижаване на заболеваемостта. Той е ефикасен при към този момент налична зараза и подкрепя оздравителния развой като съкратява интервала на боледуване.

Ако се разболявате от вирусни инфекции, значи имате слаба имунна система

В множеството случаи се разболяваме поради директна експозиция на вирусните патогени, в сравнение с поради слаб имунитет. Имунитет се построява след среща на имунната система с непознатия патоген, а не посредством банкет на витамини.

Според проучване, оповестено в commoncold.org, съвсем 95% от непринудено изложени на вирус пациенти са били инфектирани. 75% от пациентите са показали признаци в идващите часове, а 25% са имали асимптоматична зараза, което значи, че вирусът пораства в организма, само че не провокира признаци.

Активната имунна система ви прави по-здрави

Всеки човек има дейна имунна система, даже страдащите от автоимунни болести и тези с имунен недостиг. Съществуват положения, при които имунната система е в хиперактивно положение, което може да докара до алергични реакции към избрани вещества. Хиперактивната имунна система се свързва с астма, лупус, атопичен дерматит, хранителни алергии.

Изненадващи аргументи за спад в имунната система

Високата температура отслабва имунната система

Според WebMD високата температура даже оказва помощ за справяне с инфекциите. Това е механизмът, посредством който организмът се бори с офанзивите на вирусите, стимулирайки функционалностите на клетките. Високата телесна температура затруднява вирусите и бактериите. Все отново прекомерно високата температура би трябвало да се поправя с антипиретици, защото води до други опасности за здравето. Ако продължава повече от 2 дни, наложително се консултирайте с доктор.

Ваксините отслабват имунната система

Този мит също не е правилен, защото при имунизирането имунната система се среща с мъртви кафези от патогена, като по този метод построява имунитет към него. Всъщност това укрепва имунната система и ѝ разрешава да построи отбрана преди действително да сте се срещнали с даден патоген.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР