Британско момиченце се сдоби със слух, след като стана първият

...
Британско момиченце се сдоби със слух, след като стана първият
Коментари Харесай

Генна терапия даде възможност на глухо по рождение момиченце да чува

Британско момиченце се снабди със слух, откакто стана първият човек в света, подложен на нова революционна генна терапия, оповестява ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Опал Санди, на 18 месеца, е родена изцяло глуха заради болестта слухова невропатия, което се предизвиква от спиране на нервните импулси от вътрешното ухо към мозъка.

Сега, с помощта на генна терапия, която се тества за първи път във Англия и по света, слухът на Опал е съвсем естествен и даже може да се усъвършенства още повече.

Момиченцето от графство Оксфордшир, което има генетична форма на слухова невропатия, е лекувано в болница „ Аденбрук “, която е част от публичната здравна работа Cambridge University Hospitals NHS Foundation Trust.

Професор Манохар Банс, ушен хирург и теоретичен началник на изследването, разгласи, че резултатите са „ по-добри, в сравнение с се надявах или чаках и към този момент могат да се лекуват пациенти с този тип глухота “.

Слуховата невропатия се предизвиква от недостатък в гена OTOF, който дава отговор за производството на протеин, наименуван отоферлин. Той разрешава на клетките в ухото да споделят със слуховия нерв.

За да се преодолее този минус, новаторската генна терапия на биотехнологичната компания „ Редженерон “ (Regeneron) инжектира работещо копие на гена в ухото.

В случая на Опал, по време на интервенцията през септември предходната година, тя получава инфузия с работещия ген в дясното си ухо.

Родителите ѝ Джо и Джеймс, и двамата на 33 години, виждат усъвършенстване на слуха ѝ след четири седмици, когато Опал обръща глава към мощно пърпорене с ръце.

„ Когато тя се обърна за първи път, не можех да допускам “, споделя госпожа Санди и прибавя: „ Помислих, че е случайност или поради смяна в светлината, или нещо, което е привлякло вниманието ѝ, само че го повторих сполучливо няколко пъти. “

Около 24 седмици след интервенцията, през февруари тази година, тестванията в Кеймбридж демонстрираха, че Опал може да чува и тихи звуци като шепот.

„ Последния път ни споделиха, че има съвсем естествен слух - мисля, че тя реагира на звуци със мощ 25-30 децибела “, сподели майката и изясни: „ Мисля, че естественият слух е 20 децибела, тъй че тя не е надалеч от това. Преди не чуваше въобще. “

Професор Банс разгласи, че слухът на Опал към този момент е „ непосредствен до естествения “, и добави: „ Надяваме се, че до идващото проучване слухът й ще се върне изцяло към естествения. “

В момента златният стандарт за лекуване на слуховата невропатия е кохлеарният имплант. Един от тях е подложен на лявото ухо на Опал по едно и също време с генната терапия на дясното ухо, с цел да се подсигурява, че тя ще чуе допустимо най-скоро.

Операцията на Опал, осъществена под обща упойка, е била доста сходна на слагането на кохлеарен имплант, изяснява професор Банс.

„ В общи линии откриваме вътрешното ухо, отваряме го и вливаме лекарството, в съответния случай благодарение на катетър, в продължение на 16 минути “, сподели той.

„ Трябва да създадем отвор за освобождение в друга част на ухото, с цел да изтече лекарството на открито, тъй като то би трябвало да премине през цялото ухо.

„ И по-късно просто затваряме ухото, тъй че в действителност това е доста сходен метод на кохлеарния имплант, като се изключи това, че не слагаме имплант “, изясни професорът.

Той добави, че лекуването е „ еднократна терапия, тъй че се надяваме, че ще след лекуването, пациентът ще се връща бързо към естествен живот. “

В момента в тестванията на новия способ вземат участие 18 деца от Англия, Испания и Съединени американски щати, които ще бъдат следени в продължение на пет години.

По същата генна методика за възобновяване на слуха, само че с разнообразни технологии, сега работят научни медицински екипи във Филаделфия, Съединени американски щати, и в Китай.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР