Вирусът, предизвикал пандемията от COVID-19, отново е мутирал, като този

...
Вирусът, предизвикал пандемията от COVID-19, отново е мутирал, като този
Коментари Харесай

Внимание, FLiRT: Идва нова мутация на вируса на COVID-19

Вирусът, провокирал пандемията от COVID-19, още веднъж е мутирал, като този път е основал разновидности, наречени FLiRT.

Това предизвестиха от Центровете за надзор и профилактика на болесттите в Съединени американски щати.

Вариантите са открити при проучването на проби от отходни води. Наблюдението на случаите демонстрира, че сред 14 и 27 април един от разновидностите FLiRT, наименуван KP.2, е съставлявал към една четвърт от новите случаи на COVID-19.

По този метод KP.2 изпреварва предходния преобладаващ вариант, вид JN.1, който в този момент съставлява към 22 % от случаите, съгласно американските здравни управляващи.

Д-р Меган Рани, декан на Медицинския факултет на Йейл, споделя, че разновидностите FLiRT демонстрират някои тревожни промени. Една от тях е изменението в шипчестия протеин, който вирусът употребява, с цел да нахлуе в организма и да провокира заболяване.

Този вид промени тревожат специалистите, които показват, че процентът на имунизираните измежду американците понижава. От септември 2023 година насам единствено 22,6 % от американците са си сложили обновена ваксина.

Възможно е даже хората, които са си сложили най-новата ваксина против COVID-19, да не са добре предпазени против JN.1 или новите разновидности FLiRT:

Публикувано тази седмица авансово изследване на откриватели от Харвардския университет демонстрира, че успеваемостта на имунизациите против тези варианти понижава. Това изследване обаче още не е рецензирано.

Що се отнася до признаците, хората, инфектирани с разновидността FLiRT, демонстрират съвсем същите признаци, които са следени при JN.1.

Ето признаците на FLiRT

 enlightened температура
 enlightened настинка
 enlightened кашлица
 enlightened болки в гърлото
 enlightened задръстване на носа или хрема
 enlightened главоболие
 enlightened мускулни болки
 enlightened затруднено дишане
 enlightened отмалялост

Не са изключени и промени във усет или аромат, „ мозъчна мъгла “ и стомашно-чревни признаци като стомашно разстройство, лека диария, повръщане.

Лекарите акцентират, че не всеки ще има някой от тези признаци или всичките дружно, защото болестта варира по тежест и признаци при другите хора.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР