Знаел ли е министърът за отнетия достъп до класифицирана информация?Знаел

...
Знаел ли е министърът за отнетия достъп до класифицирана информация?Знаел
Коментари Харесай

Пълна мистерия с допуска на Рашков

Знаел ли е министърът за отнетия достъп до класифицирана информация?
Знаел ли е вътрешният министър Бойко Рашков, че достъпът до класифицирана информация му е бил лишен? Кой уведомява хората, на които им еотнет позволява? Защо шефът на ДАНС чак в този момент афишира тази вест?

Отговорът на тези въпроси остава провесен към този момент денонощие, откакто някогашният началник на ДАНС Димитър Георгиев изстреля новината на сбогуване със службата, като разгласи и срокът за отнемането – три години.



От питане към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) излиза наяве, че достъпът до класифицирана информация на вътрешния министър и вицепремиер Бойко Рашков е лишен на 23 април 2019 година СпоредКомисията, без значение, че срокът на лишаване не е изминал, като министър той позакон получава достъп още веднъж за времето, през което заема поста, твърди Българска национална телевизия.  Което допуска, че няма проблем със заеманияот Рашков пост.



Отнемането е издадено от Държавна организация " Национална сигурност " (ДАНС), а ДКСИ не разполага с аргументите за него, написа още вотговора за националната телевизия.

От Министерство на вътрешните работи отказваха да разясняват проблема с отнетия достъп до класифицирана информация.Засега Бойко Рашков разяснява случая единствено пред „ Дневник “, като първо увери, че не е известен. А ден по-късно упрекна спецслужбите, и особено ДАНС, че са се трансформирали в „ българския Франкенщайн “, по тази причина „ от тяхмогат да се чакат всевъзможни " изненади ".



Една от мистериите в тази ситуация е за какво допускът е бил лишен 4 месеца след приключването на мандата му като началник на Бюрото за надзор наспециалните разследващи средства (СРС). Тогава той е бил учител по наказателенпроцес в УНСС и по този начин до юли 2020 г, когато е назначен в правния съвет на президента Румен Радев. Това е и главната отбрана на Рашков, че през този интервал не е имал достъп до секрети и не е знаел за отнемането. Той твърди още, че с напускането на Бюрото би трябвало допускът да му е автоматизирано преустановен.



Неясен остава и въпросът дали и кой е уведомил Бойко Рашков за отнемането. ДАНС и ДКСИ си трансферират топката. Бившият към този момент ръководител на ДАНС Димитър Георгиев разгласи, че не е имало обжалване по-късно, което допуска, че уведомяването е осъществено.  По закон обжалването се прави пред ДКСИ, а по-късно и пред Върховния административен съд.



Ако Рашков е имал лишен допуск и не е бил известен, това би било съществено нарушаване на закона. По същия метод - в случай че той е знаел за отнетия достъп, само че е замълчал, разчитайки на законовите разпореждания, че в качеството сина министър той автоматически го получава още веднъж, престъпление също е налице.



В единия случай става сума за цялостна неяснота и безконтролност на активността на службите. А в другия – въпрос на персонален морал.

Ексшефът на ДАНС загатна, че това ще попречи на Рашков да извършва отговорностите си. „ Имаме едно главно терзание - че силовият вицепремиер е лице с лишен достъп до класифицирана информация за период от 3години, като отнемането е преди 2 години. Този достъп не е обжалван. Ние, секторът за сигурност, работим с класифицирана информация ", сподели Георгиев.



Защо Георгиев чак в този момент разкрива тази вест, остава без отговор. А догатките, че прокуратурата може да се възползва и всуматохата да образува дело на министъра за нерегламентиран достъп до тайнивследствие на отнетия допуск, може да създадат кашата цялостна.

В същото време източници от ДАНС пред БЛИЦ настояват, че основанието за отнемането е било  „ поради оповестяване на класифицирана информация ”. Те са безапелационни, че Рашков доста добре знае за решението на особено основаната по случая комисия в ДАНС.

Още напролет на 2019 година комисията е направила опит да връчи решението си на Бойко Рашков, който е отказал да го одобри. В резултат е формиран протокол, че решението на комисията е ”връчено при отвод налицето да го одобри ”.

Ако е по този начин, то укритата информация рискува да се трансформира в сериозен правно-нормативен проблем за президента. Би сложил Радев в пояснителен режим за какво е основал предпоставки за нерегламентиран достъп докласифицирана информация на НАТО и Европейския съюз (ЕС) на разположение, разгласявалокласифицирана информация.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР