Значително разширяване на площта в национален парк Пирин, на която

...
Значително разширяване на площта в национален парк Пирин, на която
Коментари Харесай

По-голяма площ за строителство на ски писти и съоръжения в Пирин готвят упраляващите

Значително разширение на площта в народен парк Пирин, на която да може да се строят ски писти и ски уреди. Това е една от основните промени заложени в ремонти, които ръководещите приготвят в остарелия проект за ръководство на Пирин, както и в концесионния контракт за ски зона Банско.

Това стана ясно от изказване на вицепремиера Валери Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов след кръгла маса с концесионера, представители на екологични и неправителствени организации, специалисти и кметове на общини в понеделник. Поправките са залегнали в два плана за решение на Министерски съвет за промени в Плана за за ръководство на народен парк Пирин и в концесионния контракт с " Юлен ", прегледани по време на срещата, с които " Дневник " разполага.

Строителство на писти, въжени линии и съпътстваща техническа инфраструктура да може да прави към този момент и в зоната за туризъм, която е 7% от народен парк Пирин. Това е записано в нова т. 11 на точка 16 от част 3 на проекта за ръководство, който ръководещите се готвят да актуализират. В момента строителство на спортни уреди е разрешено единствено на 0,6% от територията на Пирин, а с включването на зоната за туризъм – тя става към този момент доста по-голяма – 7.5%.

Новият план за проект за ръководство на Пирин, квалифициран от " Пролес Инженеринг " и връщан за редакции няколко пъти, също залага повече строителство в парка, само че сега е обжалван в съда. Именно със правосъдната процедура и забавянето на новия проект с още най-малко две години, по думите на Нено Димов, ръководещите оправдаха актуализирането на остарелия документ, който трябваше да е в действие до 2014 година

" Същите благоприятни условия за ново строителство на ски писти е залегнало в новия план за проект и тъй като той не може да мине, те актуализират остарелия, " разяснява Катерина Раковска от WWF, която е участвала на закритата срещата в Министерски съвет.

По думите на участници от екокоалицията по време на срещата въобще не е било коментирано настояването за строителство на втори кабинков въжен превоз, какъвто беше главния обществен претекст на община Банско за промени в проекта за ръководство на Пирин, както и за митинги на хора от общината, които блокираха пътя за града. Вместо това по време на диалога кметът на Банско Георги Икономов е настоял за " опция за нови капиталови планове ", цитира го Раковска. Според природозащитниците настояването за втора кабинка е единствено заслон на желанията на концесионера и общината да строят нова огромна ски зона.

" Конкретно за въжен превоз през днешния ден не разясняваме, защото това е капиталово желание, което би трябвало да е постъпило в министерството и да бъде оценено по всички процедури, в това число екологична оценка и публично разискване. Ако не бъдат изменени концесионния контракт и проекта за ръководство, въобще не можем да приказваме за това желание ", сподели и Нено Димов

Еколозите упорстват проектът за ръководство и измененията в него да се подложат на оценка за съгласуемост и на екологична оценка. В момента в проекта не е залегнала даже опция за преценка дали има потребност от сходна екооценка. " Идеята е, че самата опция да се строи в тези седем % би трябвало да бъде тествана на база на общи устройствени проекти и документи, а не настрана при всяко капиталово желание, " акцентира тя.

Подготвят се и идентични промени в концесионния контракт за ски зоната в Банско, които плануват да се позволи построяването на ски уреди. Предвижда се и разрешаване на строителство на нови ски уреди - лифтове, влекове, писти ", сподели вицепремиерът и посочи, че става въпрос за строителство само на спортни уреди, само че не и на здания.

Министър Димов изясни измененията в контракта за концесия с неразрешените от години разногласия, актуализиране със новите нормативни уредби и закони. В остарелият контракт са планувани наказания единствено от позиция на приходите, няма такива за опазването на околната среда, сподели Димов.

Предвидени са промени и в заплащанията от страна на концесионера към страната - чака се сумите, които ще постъпват от концесията, да са два пъти по-големи. Според екологът Андрей Ковачев, също взе присъединяване на кръглата маса, в поправките на концесионния контракт липсва каквато и да била конкретика по отношение на новите заплащания и площта на концесията. По думите му всичко това е въпрос на предстоящ произвол от страна на концесионера.

Екокоалицията упорства за преустановяване на контракта с този концесионер, а не за смяната му, която на процедура узаконява присвоени и застроени през годните площи, които не са включени в концесията на " Юлен ". " Вместо да прекратят концесионния контракт с този, който е направил безчинство през годините, сега му трансформират контракта, тъй че да бъдат узаконени присвоените площи, " разяснява Ковачев, който се тормози и от " чудовищните монополи, " които разрешава страната.

Единственият екологичен въпрос от тях е дали изсичането на гори и дървета няма да се утежни обстановката в региона при възможни мощни превалявания, които да доведат до наводнения.
" Това значи, че няма евентуални опасности, даже и съгласно екологичните представители.
" Всички присъстващи на работната намира се сплотиха към мнението, че по никакъв метод не би трябвало да се продължава с огромните скупчвания в основата на лифта, " заяви Валери Симеонов и цитира Андрей Ковачев, който споделил, че " не е срещу построяването на втори кабинков въжен превоз. " След срещата обаче самият Андрей Ковачев изясни, че не е правил сходни заявки. Природозащитниците прецизираха, че има лесни способи да се реши казуса с опашките, а точно удължение работното време на същетвуващия кабинков въжен превоз, както и увеличение на потенциала му, което е разрешено от закона сега.

Запитан за какво не се подхващат тези дейности, Валери Симеонов изясни пред публицистите, че не става дума за казарма, а туристите не са бойци и по тази причина не могат да бъдат строявани по часове по кое време да се редят на опашката. Според него увеличение на потенциала на сегашният въжен превоз било ново строителство, което на процедура е равнозначно на проблема с втора кабинка.

Според Валери Симеонов поради отлагането във времето строителство на втора кабинка е допустимо скоро сегашният концесионер да не желае да прави сходна скъпа инвестиция. По думите му концесионерът " Юлен " към момента не на облага от вложенията си в ски зона Банско.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР