Значително поскъпване на зеленчуците и плодовете се очаква през годината.

...
Значително поскъпване на зеленчуците и плодовете се очаква през годината.
Коментари Харесай

Идва голямо поскъпване на зеленчуците и плодовете

Значително повишаване на зеленчуците и плодовете се чака през годината. Причината са нарасналите цени на електрическата енергия, газа и торовете. " Очаквам българските оранжерийни зеленчуци да са два пъти по-скъпи ", съобщи пред БНР зеленчукопроизводителят Николай Недялков. Той добави, че цените на торовете сега са се покачили в пъти.

Най-висок скок на цените се чака да има при българските оранжерийни домати и краставици. Все още е рано да се каже какво ще е ситуацията при зелето и морковите, тъй като зеленчукопроизводителите се надяват да се стабилизират цените на торовете и горивата.

Оранжерии, където зеленчуците се отглеждат върху почва, работят съвсем напълно за експорт. " Всичко се изнася за Европа. Продукцията е скъпа и българите не могат да си я разрешат ", показва Недялков.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
70 на 100 от оранжериите за произвеждане на зеленчуци у нас...

Собствениците на оранжерии към този момент би трябвало да са подготвили разсадите си и да стартират да ги разсаждат. Например разсадът при краставиците би трябвало да е на 35 дни, с цел да се развие оптимално. Ако е на 45 дни, тя към този момент е прераснала, боледува и реколтата се компрометира. Притежателите на оранжерии би трябвало да решат ще сеят ли краставици или не, изясни Недялков.

Щом един път продукцията е засята, към този момент няма път обратно - разноските нарастват лавинообразно. По думите му доста хора се отхвърлят да създават поради все по-високите разноски. От 142-ма зеленчукопроизводители в Югоизточна България сега са останали едвам трима.

Стоманено-стъклените оранжерии имат още по-големи разноски за отопление. Щом върху покривите им се натрупа сняг, притежателите им бързат да го стопят, с цел да не рухне структурата и да смачка вътрешността на оранжерията. В такива моменти единственото средство е отоплителните съоръжения да проработят на оптималната мощ (което значи още по-големи разноски за отопление). " Всъщност те топят снега, с цел да предпазят оранжериите. Те би трябвало да пуснат инсталациите на оптималната мощ без значение дали има продукция в тях, или няма ", разяснява Недялков.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:

Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР