Значителен евроресурс от 16.7 млрд. лв. ще управлява новосформираното Министерство

...
Значителен евроресурс от 16.7 млрд. лв. ще управлява новосформираното Министерство
Коментари Харесай

Даниел Лорер ще управлява близо 17 млрд. лева от ЕС

Значителен евроресурс от 16.7 милиарда лева ще ръководи новосформираното Министерство на нововъведенията и растежа (МИР), ръководено от близкия до премиера министър Даниел Лорер ( " Продължаваме промяната " ).

Неговата администрация ще " дирижира " усвояването на средствата по Плана за възобновяване и резистентност на Европейски Съюз, чийто запас е 12.6 милиарда лева, а също и още две европрограми за общо над 5 милиарда лева. Новината бе доказана в петък по време на парламентарния надзор от самия Даниел Лорер в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Деница Николова по какъв начин ще се подсигурява без значение ръководство и по какъв начин няма да се смесват и дублират действия по програмата.

Кои европари ще ръководи МИР?

От думите на министър Лорер стана ясно, че наред с проекта за възобновяване той ще ръководи и бъдещата стратегия за бизнеса " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията " с запас 1.222 милиарда евро. Също на Лорер ще бъде поверена и Програмата за научни проучвания, иновациии и цифровизация за умна промяна с запас от 885 510 000 евро.

Така, общата сума на средствата, за които ще дава отговор Министерството на нововъведенията, ще бъде близо 17 милиарда лв..

" Управлението на средствата по двете нови стратегии и по Плана за възобновяване и резистентност ще бъде реализирано от чиновници с дълготраен опит - основна дирекция " Европейски фондове за конкурентоспособност ", която към този момент е в МИР и сполучливо е управлявала две европрограми в предходния програмен интервал. Няма нищо ново в това един орган да ръководи повече от една стратегия. Всъщност, може би верният въпрос е за какво двете стратегии са били разделяни до момента ", изясни Лорер по време на парламентарния надзор.

Съпругата на Даниел Лорер – Виолета, също ще има допир с тематиката за европарите в новата ѝ служба като шеф на кабинета на вицепремиера по еврофондовете и съпредседател на " Продължаваме промяната " Асен Василев. Виолета Лорер на два пъти бе зам.-министър на Асен Василев (в качеството му на длъжностен министър) – през 2013 година в Министерството на стопанската система и през 2021 година - в Министерството на финансите. В МФ Виолета Лорер отговаряше за Фонда на фондовете, който също ръководи пари по европрограми.

Средства по бъдещата стратегия " Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията ".

Положителни сигнали от Европейска комисия

По отношение на Плана за възобновяване и резистентност министър Лорер осведоми, че към този момент има позитивни мнения от Европейска комисия. Брюксел е оценил високо това, че страната ни към този момент има определено постоянно държавно управление след интервал на политическа неустойчивост.

" В момента преговаряме с Европейска комисия в извънредно добър дух. Те са извънредно обнадеждени, че тук има определено държавно управление след интервал на икономическа неустойчивост и поръчка за ново обединено ръководство, фокусирано върху добавената стойност на вложенията, нараснала видимост за бизнеса и нулева приемливост към корупцията ", сподели Лорер.

Министърът добави, че мненията на Европейска комисия го карат да има вяра, че държавното управление е в извънредно напреднала фаза по правене на стратегиите и по Плана за възобновяване и резистентност, и бъдещите европрограми.

Преди броени седмици министър председателят Кирил Петков уточни, че България още веднъж преработва Плана си възобновяване. Основните рецензии на Европейска комисия бяха свързани със бранш енергетика и ангажимент на България за последна дата за затваряне на " мръсните " мини, както и за ненадеждната правосъдна система. България, която предходната година съвсем девет месеца нямаше постоянно държавно управление, е единствена, която не внесе за утвърждение проекта си през 2021 година и не съумя предплатено да употребява плануваните средства.

Министър Лорер уточни още, че точно в съгласие с Брюксел ведомството му работи стратегиите да се допълват и надграждат, само че не и да се дублират:

" Съобразявайки се с условията на Комисията - всяка една от упоменатите стратегии разписва по какъв начин същите се допълват и надграждат, без да се припокриват освен между тях, само че и с останалите стратегии за България. Демаркацията е по видове интервенции и бенефициенти ".

Министърът добави, че значимият въпрос е синергията по стратегиите.

Депутатът от ГЕРБ и някогашен зам.-министър на районното развиване Деница Николова дефинира ръководството на толкоз доста европрограми като извънредно амбициозна задача. Тя предизвести, че закъснение по тях след 2023 година ще докара до загуба на средства.

" Трябва да сте наясно, че от 2023 година има предписание, по които България ще стартира да губи средства още преди да е почнала да ги усвоява ", сподели Николова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР