Значителен брой хора с остра коронавирусна инфекция не се възстановяват

...
Значителен брой хора с остра коронавирусна инфекция не се възстановяват
Коментари Харесай

Дългият КОВИД: 7 от 10 души във Великобритания не се възстановяват 5-6 месеца след боледуване

Значителен брой хора с остра коронавирусна зараза не се възвръщат изцяло 5 месеца след развиването на болестта. Тези признаци на COVID-19 постоянно не престават седмици и месеци след началната фаза на инфекцията. Здравните специалисти разказват тези продължителни признаци като дълъг КОВИД и пост-КОВИД положение.

Предишни изследвания демонстрират, че когнитивните и физическите дефицити не престават минимум 6 месеца след изписването при хора, приети в болница с остра форма на коронавирусна зараза. Освен това има обилни вариации в тежестта на признаците и тяхното персистиране 6 месеца след изписването при тези лица.
Ето какво определение даде СЗО за постковид положение
За първи път Световната здравна организация (СЗО) вкара определение за „ пост-ковид положение на пациента “, наричано още &b...
Прочети повече
Скорошно изследване, представено от английската група на Covid след хоспитализация (PHOSP-COVID) характеризира уврежданията на физическото и психическото здраве на 5 и 12 месеца след изписването при лица, приети в болница преди този момент с изострен Covid, написа БГНЕС. 70% от участвалите в изследването не са се възстановили изцяло. Повечето от тях са дами на междинна възраст, имат най-малко по 2 хронични болести, най-често диабет, сърдечни проблеми или проблеми с белите дробове. При по-възрастните мъже най-тежкото следствие е така наречен " мозъчна мъгла " - положение, наподобяващо деменция.

Проучването открива, че по-малко от 30% от пациентите считат, че са се възстановили изцяло 12 месеца след изписването. 1 от 5 пък към този момент дава отговор на изискванията във Англия да бъде инвалидизиран. Най-устойчивите признаци при дълъг КОВИД са 10 - измежду тях мускулни болки, отмалялост, бодърствуване, задъхване, подувания, краткосрочна загуба наизуст и занимателен развой на мислене. Фактори като пол, затлъстяване и потребност от апаратна вентилация по време на в началото заболяване с Коронавирус са свързани с по-тежки здравни увреждания, които не са преодолени и след 12 месеца.

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР