Златоград. Хората от Златоград поискаха държавата да отпусне повече пари

...
Златоград. Хората от Златоград поискаха държавата да отпусне повече пари
Коментари Харесай

Георги Свиленски, БСП: Здравеопазването у нас не трябва да е машина за пари, то трябва да е обърнато към хората

Златоград. Хората от Златоград желаеха страната да отпусне повече пари за просвета. Според тях читалищата тънат в бедност, а няма помощ и за самодейните културни сформира. Те желаеха от народните представители от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Георги Свиленски, Христо Проданов, Веска Ненчева и доцент Георги Йорданов страната да не бъде мащеха за културата. Това оповестиха от пресцентъра на Народно събрание на Българска социалистическа партия . Освен това се поинтересуваха и от предложенията на левицата във Визията за опазването на здравето. „ Здравеопазването у нас не би трябвало да е машина за пари. То би трябвало да е обърнато към хората. При настоящия модел, то е по посока на цялостната комерсиализация и по тази причина носи отрицателни последици за хората, няма нито тъждество нито взаимност. Финансовият резултат стана водещ аршин ”. Това сподели в Златоград зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Георги Свиленски на представянето на „ Визия за България ” пред жителите. „ Нашата съществена цел е да върнем страната в ръководството, регулацията и контролът на опазването на здравето, с цел да подсигуряваме на всеки достъп до него ”, добави той. Гражданите на Златоград демонстрираха интерес към заложените във Визията политики за дребните аграрни производители. Свиленски изясни, че задачата на левицата е те да бъдат подкрепени. „ Предвиждаме диференцирано субсидиране и ограничение на едрите аграрни производители, както и таван на дотацията до 60 000 лева Искаме да има особено финансиране на дребните производители ", сподели зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ”
Народният представител и зам.-председател на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Христо Проданов срещна жителите на Златоград с концепцията на левицата за всеки район да бъде направена визия за развиване. Той бе приветстван от златоградчани, които споделиха, че в района изобилстват минералните извори. „ Ако Златоград бъде подкрепят, точно в тази тенденция, тук ще се развие спа – туризмът. Не може всички обитаеми места да се гледат еднообразно. Всеки има специфики и ние по тази причина желаеме да обърнем внимание точно на тях, с цел да сме в интерес на хората ”, сподели Проданов.
Златоградчани питаха доцент Георги Йорданов какво планува Визията за опазването на здравето. Той беше безапелационен, че препоръчаният модел не може да работи за хората, защото е заложен на порочна концепция. „ Ние желаеме обезпечен достъп до гратис и навременно здравно обслужване, както и аптечни услуги 24 часа в денонощието за здравноосигурените лица, както и държавно обезпечен базов пакет от медицински услуги, заплащан с обществени финансови запаси ”, сподели доцентът. Според народния представител Веска Ненчева на изхода на просветителната система би трябвало да имаме образовани, знаещи и можещи български жители, обичащи родината, подготвени за дейно присъединяване в пазара на труда и в публичния живот. Тя добави още, че би трябвало да има равни права за всички възпитаници.
„ Защо няма още електронно държавно управление? Само за един автограф, на който и да е документ, би трябвало да вървим до Смолян. Това са и разноски, и време. Няма по какъв начин да отсъстваме от работа, с цел да вървим за един автограф до регионалния град ”. Това обявиха хората от Доспат пред народните представители от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Антон Кутев, Анелия Клисарова, Петър Витанов и Пенчо Милков по време на представянето на „ Визия за България ”. Те се оплакаха, че кръгове, близки до ръководещата партия, желаят да скапват стадиона на града, с цел да създадат градска градина и по този метод да усвояват европейски пари. „ Имаме потребност от стадиона, тъй като децата би трябвало да спортуват. Не си го даваме. Той е наш ”, безапелационни бяха хората. И в Доспат се интересуваха от опазването на здравето, тъй като хората желаят да запазят болничното заведение си. И при този проблем, те бяха безапелационни, че Смолян е прекомерно надалеч, с цел да вървят да се лекуват. Проф. Анелия Клисарова беше безапелационна, че с Визията, левицата желае да даде достъп на всеки български жител до опазване на здравето. Тя успокои хората, че Българска социалистическа партия е срещу това- жителите да си доплащат за здраве, в случай, че се отделя подобен огромен бъджет от дюржавата. Хората от Доспат споделиха, че заплатите им са ниски, с цел да си разрешат да вървят в частни лечебни заведения. „ Ние желаеме да премахнем комерсиалния статут на държавните лечебни заведения и да го сменяем с нов, който да дава отговор на обществения темперамент, същина и устременост на опазването на здравето. Нужна е нова система за надзор на разноските, обвързана с качество и резултати ”, сподели проф. Клисарова.
Според народния представител Антон Кутев на Доспат би трябвало да се помогне по друг метод от останалите райони, тъй като той е неповторим и проблемите на хората не могат да се преглеждат по еднакъв метод, както в останалите райони на страната. „ Затова е нужна визия за всеки обособен район, с цел да дава отговор на същинските потребности на хората ”, сподели още той. Кутев добави, че до този миг от ръководещата коалиция няма същинска визия за решение на проблемите в страната, до момента в който левицата е почнала този диалог с хората, с цел да чуе техните оферти, тъй като точно те се сблъскват с проблемите всекидневно.
Хората се оплакаха, че все по-малко деца се раждат, а младите бягат или в огромните градове, или в чужбина, с цел да могат да устоят близки и родственици. „ Страната е в демографска злополука, поради това имаме съответни оферти за решаването на този тежък проблем. Политиката за майчино опазване на здравето има потребност от незабавна смяна. Високата детска смъртност, преждевременните раждания и недоносените деца имат тясна връзка с качеството на майчиното опазване на здравето и достъпа до съответна акушеро-гинекологична помощ. Има проблеми и в просветителната система. В някои региони близо 20% от децата са напуснали учебно заведение, а за последните 10 години учениците в професионалното обучение са намалели с една четвърт ”, сподели националният представител Пенчо Милков. По думите му страната би трябвало да вложи всички старания за решаването на казуса с демографската рецесия, тъй като цели райони от страната ще бъдат изцяло обезлюдени след няколко години.
Народният представител Петър Витанов показа всички съществени хрумвания от „ Визия за България ”, тъй като доспатлии поставяха голям брой значими и настоящи въпроси. Те бяха свързани с нарастване на приходите, преизчисление на пенсиите и опциите за повишение на виталния стандарт на хората в Доспат. В края на срещата част от хората желаеха да се снимат с народните представители от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ”.
„ Визия за България ” е отворен документ. Затова сме пред вас - да споделим нашите хрумвания и да чуем вашите оферти, с цел да помогнем, дружно, страната да излезе от тази тежка рецесия. В нея сме заложили на няколко съществени стълба- стопанска система, обучение, опазване на здравето. Всичко това ще ни помогне да се оправим с тежката демографска злополука ". Това сподели националният представител Георги Търновалийски в гр. Мадан по време на представянето на Визията. Хората от Мадан насочиха голям брой въпроси, свързани с повишението на приходите, преизчислението на пенсиите, казуса със опазването на здравето и образованието. Те поддържаха концепциите на левицата за решението на тези проблеми, като настояха да няма търговски сдружения в опазването на здравето. Хората попитаха и за ограниченията, които планува Визията в региона на земеделието. Народният представител от ПГ на „ Българска социалистическа партия за България ” Румен Георгиев изясни, че задачата на левицата е да бъдат образувани ефикасни индустриални структури, да се подкрепят сдруженията и кооперациите като база за развиване на междинните и дребните производители. Народният представител Чавдар Велинов одобри и писмените оферти на хората от Мадан и ги прикани да споделят Визията с другари и съграждани.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР