Зимното часово време предполага по-добра адаптация на децата в българските

...
Зимното часово време предполага по-добра адаптация на децата в българските
Коментари Харесай

Зимното или лятното часово време е по-подходящо за учениците у нас

Зимното часово време допуска по-добра акомодация на децата в българските учебни заведения. То е по-подходящо за тези, които пътуват по-дълго до учебните заведения си. Това мнение изрази Ели Тричкова, шеф на отдел „ Организационни действия “ в дирекция „ Организация и надзор “ на просветителното министерство. За енергетиката също зимното часово време е по-подходящо, счита енергийният специалист Иван Хиновски.

На европейско ниво се разисква смяна в регламента за установяване на лятно и зимно часово време. Европейска комисия предложи от идната година да отпадне сезонната промяна на часовото време и всяка от страните членки на Европейски Съюз да реши кое време ще ползва като непрекъснато. Енергийното министерство ще изготви позиция за това лятно или зимно часово време да избере страната ни. До през вчерашния ден имаше и анкета в уеб страницата на държавното управление за това кое часово време избират хората.

В нашите географски ширини по-правилно е да въведем зимното часово време, счита Ели Тричкова от просветното ведомство. " Част от учениците пътуват до средищните учебни заведения и тази връзка при пътуването да може да се реализира през светлата част на деня ", аргументира се тя. Преминаването към общоприетото астрономическо време, което е за нашите географски ширини, съгласно експертното ни мнение ще провокира по-малко стеснение и промени в всекидневието на децата, изрази мнение тя.

За зимно часово време е и шефът на Селскостопанската гимназия в Садово Димитър Йорданов, най-много поради това, че учениците там учат на едносменен режим.

" Предвид това, че нашето учебно заведение е единствено на една счита, за нас е по-доброто, по-разумното да сме на зимното часово време, тъй като когато децата потеглят на учебно заведение, ще бъде повече време по-светло, а в този момент потеглят, когато е мрачно ", сподели той.

Който и вид да се избере, той няма да е подобаващ за учебните заведения, които са двусменен режим. В столичното 119-то учебно заведение образователният развой стартира в 7.30 и завършва в 19.30, описа шефът му Деян Стаматов. Той изясни, че при огромните учебни заведения на двусменен режим който и от двата разновидността да бъде определен, да е еднообразно сполучлив за този режим на образование. При учениците на едносменен режим, какъвто имат огромна част от образователните заведения, по-благоприятно би било зимното часово време, сподели той.

Според енергийния специалист Иван Хиновски от позиция на енергийното ползване би трябвало да бъде въведено зимното часово време. Той изясни, че към този момент има гъвкави, съвременни способи за ръководство на потреблението на сила. Напомняйки, че лятното часово време, което е въведено с този мотив, към този момент не носи толкоз изгоди в това отношение, колкото преди, той посочи, че в този момент се залага на другите, модерни способи.

Обсъжданията дали зимното или лятното часово време е по-подходящо за българските учебни заведения продължава и към момента безапелационна позиция на просветителното ведомство няма, уточни още Ели Тричкова. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР