Зимните празници са специален период от време, свързан с почивка,

...
Зимните празници са специален период от време, свързан с почивка,
Коментари Харесай

Как да не напълнеем по време на празниците: Съветите на диетолог

Зимните празници са специфичен интервал от време, обвързван с отмора, наслада, топлота, фамилни събирания, дарове и празнична атмосфера. Празниците обаче постоянно се свързват и с вкусни, само че не постоянно здравословни ястия и алкохол, които могат да имат негативен резултат върху фигурата и здравето.

Диетологът Алина Дяченко описа по какъв начин да прекараме коледните и новогодишни празници, с цел да не навредим на здравето си и да прекарваме часове във фитнеса, пробвайки се да се отървем от непотребните килограми.

Нека бъдем почтени, даже в случай че ядете доста вкусна и висококалорична храна в продължение на няколко дни и видите +3 кг на кантара, това няма да значи 3 кг мазнини. В множеството случаи това е непотребната течност, която се задържа в тялото заради непотребната сол и алкохол.

Важно е да разберете, че не ядете за финален път, тъй че не е нужно да пробвате всичко, което има на празничната софра. Научете се да съставяте уравновесена паница, която ще ви разреши да опитате вкусни ястия, да наситите тялото с нужните хранителни субстанции и в последна сметка да запазите фигурата си.

Алина Дяченко даде няколко съвета, които ще ви оказват помощ да останете здрави и да не наддавате на тегло през празничния интервал.

" Не бързайте с храната. Това не е първият и не последният празник. Откажете се от майонезата, газираните питиета, бързата храна, сладките с доста захар... Вместо това, когато сядате на масата, изберете месо/птиче /риба и зеленчуци или зеленчукови салати. Зеленчуците би трябвало да съставляват по-голямата част от чинията, а сладкото е по-добре да замените с плодове. Но даже и в този случай не забравяйте за умереността ", поучава диетологът.



Снимка: Freepik

Сред всички ястия изберете елементарни, като кебап, печени картофи, зеленчуци. Избягвайте комплицирани ястия и салати с майонеза, мазни десерти и питиета. Ако въпреки всичко не можете да устоите на парче Наполеон, яжте по-малко от нормално.

Не забравяйте, че приемането на прекомерно доста храна може да ви коства няколко месеца във фитнеса и строги ограничавания. Струва ли си?

Не бива да свързвате празниците единствено с храната. Сега можете да приготвите всяко ядене, без да чакате Нова година, тъй че няма потребност да възприемате този интервал като хранителен маратон. Вземете страсти не от храната, а от празника, празничната атмосфера, времето, прекарано със фамилията и приятелите.

Не забравяйте да пиете вода

" По време на зимните празници хората постоянно не помнят да поддържат водния си баланс. Или избират сладки газирани питиета и сокове вместо вода. Не забравяйте да пиете задоволително количество вода, с цел да поддържате тялото си хидратирано, което ще ви помогне да избегнете преяждането ", акцентира Алина Дяченко.

Поддържането на хидратация е ключът към положителното здраве и бързия метаболизъм. Имайте поради, че в случай че пиете алкохол и доста кафе, би трябвало да увеличите приема на чиста вода.



Снимка: Freepik

Ограничете потреблението на алкохол

„ Ограничете потреблението на алкохол и не смесвайте разнообразни типове алкохол “, поучава диетологът в изявление за " Фокус ". „ Редувайте алкохол с вода – това е належащо, с цел да поддържате хидратацията и да намалите негативното влияние върху тялото. “

Струва си да запомните, че освен храната, само че и напитките имат калории. Така да вземем за пример 100 г изсъхнало бяло вино има единствено 72 kcal, само че 100 г водка - 221-250, според от производителя. Конякът, джинът, уискито също имат над 200 kcal на 100 g, а в случай че се смесят с газирана вода или сок, калорийността се усилва.

Бъдете дейни

" Прекарайте зимните празници интензивно! Зимни разходки, снежни игри, ски, кънки, сноуборд. Движете се повече, тогава непотребните килограми няма да ви се лепят по тялото ", акцентира Алина Дяченко.

Празниците не са лежане на дивана и безпределно ястие на лакомства, те са страсти, мемоари, опция да прекарате време с децата и околните си. Интелигентният метод към храненето и интензивният метод на живот са ключът към триумфа, с цел да преживеете зимните празници, без да навредите на фигурата си!

Превод: GlasNews.bg



Снимка: Freepik
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР