Зимните курорти изпращат изключително силен сезон, в който броят на

...
Зимните курорти изпращат изключително силен сезон, в който броят на
Коментари Харесай

Зимните курорти отчетоха туристи колкото преди пандемията

Зимните курорти изпращат извънредно мощен сезон, в който броят на туристите ще доближи и даже ще надвиши равнищата отпреди пандемията.  В Банско и Пампорово оповестиха, че затварят ски зоните на 10 април - след пролетната почивка на учениците, а в Боровец и Мальовица ще работят най-малко седмица по-дълго, до момента в който метеоролигичните условия разрешат. 

Тази зима хотелиерите и туристите не може да се оплачат от неналичието на сняг, който и сега е в обилие по пистите макар настъпилата пролет. В  Пампорово оповестиха по-ниски цени на въжен превоз картите до края на сезона. Дневната карта е понижена на 62 лева за възрастни  49 лева за младежи и 37 лева за деца. За ски зона Мечи чал в Чепеларе промоционалните въжен превоз карти костват 45 лева за възрастни, 36 лева за младежи и 27 лева за деца. Допълнителни отстъпки от 3 и 20 % се планува за онлайн покупка на въжен превоз карти и ски съоръжение. Хотели в курорта също оповестиха ценови понижения на нощувките.  А на Витоша оферират по един час гратис образование по ски или сноуборд за децата.

Ски сезонът се чака да завърши с над 1.6 млн. туристи, с което ще доближи и даже ще надвиши равнищата на рекордната 2018-2019 година, когато са регистрирани 1.628 млн. посетители в зимните курорти. Най-слабият сезон е бил 2020-2021 година - тогава поради ковид-пандемията единствено 950 000 туристи, главно българи, са посетели зимните ни курарт. А предната година броят им е бил към 1.5 млн. посетители. 

Заетостта в хотелите в ски курортите тази зима в различните интервали е била сред 70 и 90%. „ Завърнаха се гостите от Англия ", означиха от Съюза на хотелиерите в Боровец. В Пампорово се хвалят, че са възобновили всички чартърни стратегии и че ползата към ски отмора е бил доста по-голям от предстоящото, защото предварителните записвания за ски почивка са били малко. 

Най-многобройни наред с българските туристи са били тези от прилежащи страни - Македония, Сърбия, Гърция, Косово.

ОТНОВО ЗОВ ЗА ПОМОЩИ

Въпреки тези положителни вести хотелиери и туроператори настояват от страната за нови помощи за избавяне на бранша. Сега мотивът е войната в Украйна и очакванята за неприятен летен сезон поради нея. От сектора желаят тласъци за привличането на непознати туристи посредством удължение и нарастване на помощта от 35 евро на седалка за чартърните полети и автобусни превозвачи, която е утвърдена единствено до 1 юни. Настоява се за продължение и на помощта за опазване на личния състав 60/40, както и за удължение на обезщетения за високите цени за ток, газ и нефт. Правителството към този момент разгласи, че възнамерява да спре мярката 60/40 от юни, а обезщетенията поради високите цени на тока са до края на април.

От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) се оплакаха, че резервациите за лятна отмора на Българското Черноморие са секнали от началото на войната, а някои от направените ранни записвания са анулирани. Наред с това цените на хотелите за настаняване по морето непрекъснато растяли заради високите енергийни разноски и повишаването на храните, повишавали се и цените на самолетните компании поради скъпото гориво. Така пакетите за България ставали много скъпи и непродаваеми.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР