Зимата с 500 лева по-студенаКлиматикът грее тройно по-евтино от духалката

...
Зимата с 500 лева по-студенаКлиматикът грее тройно по-евтино от духалката
Коментари Харесай

Тесла с цените след Нова година

Зимата с 500 лв. по-студена Климатикът грее тройно по-евтино от духалката и двойно от парното
 

Средно с 500-600 лв. по-скъпо ще излезе отоплението на едно домакинство тази зима спрямо предходната.Скокът на цените на природния газ, електрическата енергия на свободния пазар, а в последните месеци и на дървата и пелетите за огрев, неизбежно ще вдигнат сметките и на битовите консуматори, предизвестяват енергийни екперти. Най-евтино остава отоплението с термопомпа, както и с климатик от висок клас, демонстрират калкулации Агенцията за стабилно енергийно развиване (АУЕР). Според тях един пестелив климатик ни грее на двойно по-ниска цена в сравнение с централното парно в София и тройно по-евтино от печка вид духалка. Според изчисленията един киловатчас сила от климатик излиза 7 стотинки, до момента в който същото количество топлота от парно ще ни коства към 16 стотинки, а от духалка - малко над 21 стотинки (виж карето). Изчисленията обаче са направени през септември и би трябвало да се има поради, че от Нова година е допустимо да станем очевидци на повишаване на тока и парното. Сегашните цени за битови консуматори са одобрени на 1 юли 2021 година за период от една година. Има обаче опция те да бъдат поправени на шест месеца - т.е. от 1 януари в разгара на зимата. Цената на природния газ, който повечто топлофикацииони сдружения употребяват за произвеждане на топлинна сила към този момент нарастна до рекордни равнища.От КЕВР също предизвестиха, че цените на централното отопление ще се запазят без смяна единствено до Нова година. Експерти предвиждат друг скок на топлото - от 15 до 50%. Последното решение на КЕВР - газът за крайните консуматори като Топлофикация да поевтинее с към лев и нещо от 1 ноември, може би ще ни избави от най-драстичния скок. Но да не забравяме, че на 1 декември, когато е допустимо ново повишаване на синьото гориво, изборите ще са минали.

Сметките за газ с 50% нагоре

Скокът на синьото гориво ще удари и семействата с централно газоснабдяване. Миналата година тяхното отопление е коствало 8 стотинки за киловатчас, а в този момент ще излиза по 12 стотинки - т.е. с 50% от горната страна. Това значи, че едно четиричленно домакинство с две деца, отопляващо се на газ, което през студените месеци предходната година е плащало по 280-300 лв., в този момент ще получи сметки от 400-450 лв.! Потребителите на централно парно към този момент са предпазени от подобен внезапен скок, тъй като цената за тях е закрепена от Комисията за енергийно и водно контролиране. Предвид повишаването на газа в последните месеци обаче е доста евентуално цената на парното също да бъде вдигната с 20-25% от Нова година.В момента цената, на която " Топлофикация-София " продава топлинната сила на потребителите, е двойно по-ниска от тази, на която сдружението купува природния газ от " Булгаргаз ". " Това е все едно вие да продавате самун на закрепена цена от 1 лев, а единствено токът, нужен за производството на един самун да коства 1,20 лв.. Като добавите към това брашното, маята, таксите за излъчванията, които излизат от комина на печката, заплатите на пекарите, цената за производството отива на 2,40-2,50 лв.. А вие би трябвало да го продавате за един лев ", разяснява ръководителят на енергийната комисия в Столичния общински съвет Прошко Прошков пред " Стандарт ". Според него би трябвало страната да се намеси и да подкрепи сдружението, тъй че да може от една страна цената да остане обществено търпима за жителите, а от друга - да не се тласне " Топлофикация " към банкрут. Друга концепция е след избирането на новия парламент да се промени и регулаторната рамка по отношение на цените, а абнонатите със усложнения в заплащането на сметките да бъдат в допълнение субсидирани от страната.

Поскъпването към този момент се усеща

И без ново повишаване на цената на топлинанта сила обаче сметките за парно и топла вода тази зима се чака да са по-високи от предходната. Преди година един киловатчас потребна топлинна енргия от централното парно е коствал на потребителя 11,9 стотинки, а като се прибавят таксите за сградна апаратура и общи елементи, сметката е стигала 14,1 стотинки. Сега се чака тя 13,1 стотинки за чиста сила и към 16 стотинки с включването на общите елементи - т.е. нарастването е с малко над 10%. Това значи, че домакинство, което предходната година е плащало 250 лв. за отопление с парно през студените месеци, в този момент ще получи сметки за към 300 лв. за същото количество топлота. Ако обаче парното нарастне с 20% от Нова година, фактурата ще набъбне в допълнение до към 350-360 лв.. Т.е. за един оотоплителен сезон от 5-6 месеца фамилията ще би трябвало да заплати над 500 лв. повече.

Дървата гонят рекордни цени

Рязко повишаване и на дървата за огрев се следи в последните месеци. На една от огромните тържища през вчерашния ден едно пале от 0,8 кубика букови или дъбови дърва се търгуваше за 110 лв. - т.е. за 132 лв. за един кубически метър дърва, сподели инспекция на " Стандарт ". През лятото тази цена беше 80-90 лв., което прави растеж от над 50% в границите на два-три месеца. Досега такова повишаване не е имало по това време на годината, споделят търговци. По думите им покачването на цената на електрическата енергия, както и на другите енеергоносители се е отразило и на тази на дървата и пелетите. Според формалните данни на Националния статитически институт, те не престават да бъдат най-предпочитания тип отопление у нас (виж карето). Отделно от това потребоители се оплакват и от дефицит на дърва и пелети в комерсиалната мрежа. Не е изключено и някои семейства да са решили да преминат на твърдо гориво тази зима, което изяснява увеличеното търсене.

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР