Зимата на 1992 година. Спирката на „Орлов мост”. 18-годишната Венета

...
Зимата на 1992 година. Спирката на „Орлов мост”. 18-годишната Венета
Коментари Харесай

Преди да забогатее, Венета Райкова имала само чифт обувки и за зима и лято


Зимата на 1992 година. Спирката на „ Орлов мост”. 18-годишната Венета Райкова отново трепери от мраз. Краката й са мокри. Качва се в тролея, с който пътува до Българска национална телевизия, където работи, а в края на деня – към у дома на улица „ Опълченска”. Живее с майка си в мизерно панелно жилище. Икономисват, както могат. Затова и Венета даже не помисля да се избави от снежната вихрушка, като се качи в такси. Пак избира тролея. Пътуването трае половин час. Половин час мръзнене, тъй като тролеят е толкоз остарял, че има пукнатини, през които подухва сняг.

„ Бях толкоз бедна, че имах единствено един чифт обувки и все ми беше студено на краката. Всеки ден минавам около „ Орлов мост”, поглеждам към спирката и споделям: „ Спокойно! Всичко ще потръгне! Ти ще имаш лична кола. Няма да ти е студено. Ще имаш доста обувки. Някой ден това ще стане”, показа Венета Райкова преди дни в предаването си „ Папараци” по Би Ти Ви.

Тя е измежду най-разпознаваемите телевизионни лица със стабилен стаж зад тила си, който продължава да обогатява с всеки идващ епизод на рейтинговото предаване. Венета сбъдва и другата си огромна фантазия – да стане писателка. Пожелала си го през същата 1992 година, малко преди стартира работа в Българска национална телевизия. Тогава печели състезанието „ Мини Мис България”, изгрява на корицата на известно женско списание, а в изявлението в него споделя, че мечтае да написа книги и даже към този момент е положила началото на две – „ Чисто” и „ Обречена на успех”.

В първите дни на новата 2020 година тя показа във фейсбук фотография на баснословен залез, който гледала от прозорците на личния си апартамент в столицата, и огромната вест, че е приключила седмата си книга. „ Много сбъднати фантазии, благополучие и задоволство от всичко, с което се занимавам”, правила е Венета равносметка на пътя, който е минала. Тя стартира като кореспондент в несъществуващия през днешния ден вестник „ Хайлайф” и водеща на съботното вечерно предаване „ Цветовете на нощта” на единствената тогава телевизия Българска национална телевизия. Скоро по-късно Венета натрупа опит и в предаването „ Частен случай”. Път за екрана й дава Нери Терзиева.

Половин година е редактор в предаването „ Наблюдател”. Междувременно приключва право в Софийски университет „ Св. Климент Охридски”, а по-късно придобива и икономическо обучение. Премества се в кабелната телевизия „ Евроком”, където започва като юрист. Близо два месеца по-късно й оферират да прави предаване по собствен избор, имайки поради професионалната й биография. Венета Райкова основава предаването „ Ексклузивно” през 1999 година Дълго време тя съчетава позицията водеща с тази на търговски шеф.

„ Не съм по-различна. Запазила съм ентусиазма и въодушевлението, с което подобавам към всичко, което върша. Мисля, че в това се крие триумфът ми – не върша нищо по обвързване и нищо, което не ми е прелестно. Занимавам се единствено с неща, които ме вършат щастлива”, споделяла е Венета.
Тя е горда от изминатия път. Няма нещо, за което да съжалява. Освен това, че е забавила похода си към огромната фантазия да стане публицист. „ Затова поучавам вашите читатели да не губят нито ден, нито час, а да работят за реализирането на всяко едно свое предпочитание. От личен опит настоявам, че Вселената оказва помощ на всеки да осъществя всяка своя добра концепция, която не вреди на другите. Книгите ми са тъкмо в тази посока – духовни препоръки и правила, правила, по които работи Вселената, и способи по какъв начин да променим живота си към по-добро. А скандалните истории и заглавия са за първичното пробуждане на интереса на читателите, след това идват духовните семена, които засаждам у тях”, споделяла е водещата.

Преди време по покана на интернет медия Венета Райкова написа писмо до своето по-младо Аз, в което подчертава върху позитивното мислене и вярата. Тя назова 18-годишната Венета „ боец на светлината”. Смело, тъй като е видяла по какъв начин се е справила с всички компликации и тествания до в този момент. Гордее се с нея. Единственият й съвет е да си има вяра повече и да не губи време в подозрения.

„ Сега ти си на спирката на „ Орлов мост” и се чудиш да продължаваш ли да следваш фантазията си и да работиш като ефирен водещ и публицист във вестник за съвсем без пари. Имаш един чифт обувки, с които вървиш и зимата, и лятото”, написа Венета в писмото си и продължава с това, че парите нямат значение, когато си при започване на кариерата си и правиш това, което най-вече обичаш. Парите ще дойдат по-късно. Истина е правилото, че 10 години работиш за името си, а след това то работи за теб. Затова Венета поучава своето по-младо Аз да работи и учи.
„ Всяко положено изпитание се възстановява неведнъж. Всяко нанагорнище на ходило, колкото и постепенно да се случва, е част от стълбата, която води нагоре. Търси знаците! Слушай интуицията си! Визуализирай повече! Представяй си какво искаш да ти се случи и то ще се случи!”, написа Венета.
Тя напомня, че през 2006 година е първият участник в „ Сделка или не”, който завоюва огромната премия. Тя познала в коя кутия са парите с помощта на книгата „ Метода Силва” и визуализацията, която направила. И през днешния ден Венета чете всяка вечер от 21,30 ч. до среднощ. Горда е, че е сбъднала фантазиите си. А тези дни и с последното си създание – седмата си книга, чието заглавие ще заяви напълно скоро.
Източник: blife.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР