Зимата като цяло ще прилича на тези от последните две

...
Зимата като цяло ще прилича на тези от последните две
Коментари Харесай

Голяма изненада за зимата! Прогнозата

Зимата като цяло ще наподобява на тези от последните две години, само че евентуално ще е малко по-суха и по-студена. Това предвижда климатологът Симеон Матев пред „ Телеграф “, само че с експлицитната спогодба, че става дума за трендове и калкулации на база на международните метеорологични центрове.

Ситуацията може да се смени единствено за две седмици, тъй като става дума за сезонна прогноза, предвижда Матев.
-->
Той акцентира, че 2020 година една от най-топлите зими у нас, само че и една от най-валежните, изключително в Западна България.

Очакванията на международните модели за района са, че през зима 2022-23 година ще има превалявания, близки до нормалните, само че с към 10-20% по-малко, сподели той.

Това обаче са дълготрайни планирани знаци, които ние разчитаме, само че не можем да се осланяме, сподели климатологът.

Ако се сбъдне наклонността, не би трябвало да се опасяваме от засушаване, тъй като през зимния сезон имаме малко изпарения, ще има задоволително натрупвания на влага в почват. Проблем ще има, в случай че пролетта е суха. Не сме в изсъхнал интервал и в междинни равнища ситуацията с влагата е положително, проучва Симеон Матев.

Според Матев обаче една топла зима не изключва дни и нощи, в които термометърът да падне до минус 15-20 градуса. Със сигурност това може да се случи за седмица в регионите на Трън, Видин, Кнежа, Плевен и котловинните полета.

Симеон Матев сподели, че зимата е надалеч от нашите ширини до края на октомври. Чак към края на месеца има възможност за по-сериозно захлаждане, което ще засегне източната половина на страната, само че към този момент това към момента е хипотеза. Въпреки че през тази седмица тук-там термометърът е падал под нулата, като цяло междинните температури за месеца са по-високи от нормалните.

Най-вероятно октомври месец ще приключи със междинни температури над нормата. Симеон Матев напомни, че имаме стопляне с 1,5 градуса в района за последните тридесет години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР