Зимата идва. Но само защото се подготвяте да кажете Сбогом

...
Зимата идва. Но само защото се подготвяте да кажете Сбогом
Коментари Харесай

Получавате ли достатъчно витамин D3? Ето какво трябва да знаете

Зимата идва. Но единствено тъй като се подготвяте да кажете " Сбогом " на слънчевите лъчи за няколко месеца, не значи, че би трябвало да се сбогувате и с витамин D, прочут като " слънчевият витамин ".

Всъщност, съществуват 5 разнообразни типа витамин D, които са значими за костите, понижават умората и съгласно ново изследване понижават тежестта на астмата. Но с какво е специфичен витамин D3?

Въпреки че съществуват 5 типа витамин D, тялото употребява най-вече растителен витамин D2 и витамин D3, който се намира в животинските артикули. Докато и двете форми би трябвало да преминат през превръщане в тялото, с цел да бъдат всмукани, витамин D3 го прави доста по-ефективно. D3 е единственият витамин, който може да се синтезира от тялото посредством директна слънчева светлина върху кожата. Всъщност тялото може да създава задоволително витамин D с по-малко от 10 минути незащитено излагане на слънце дневно. Всъщност, съгласно едно проучване от 2017 година на Университетът в Съри, витамин D3 е два пъти по-ефективен от D2 при повишение на равнището на витамина в тялото.

Ето какво още би трябвало да знаете за по този начин наречения " безоблачен витамин "

Какво прави?

Когато витамин D3 се метаболизира в дейна форма в организма, той може да се употребява за подкрепяне на основаването на фосфор и калций в кръвния поток. Чрез укрепването на костите, витамин D3 спомага за предотвратяване от фрактури и остеопороза. Освен за здрави кости, този витамин се грижи и за разстройствата на настроението, като меланхолия, също по този начин мускулна уязвимост, астма и профилактика на рака.

Къде се намира?

За разлика от витамин D2, който се намира в растенията, D3 може да се открие единствено в скотски артикули. Храните, богати на витамин D3 са риба, яйца, мляко, самун и сокове.

Как да разберете дали се нуждаете от по-голямо количество витамин D3?

Има възходяща " зараза " на недостиг на витамин D3. Тъй като не е ясно тъкмо какъв брой синтезира тялото ви, се предлага да приемате 600 единици витамин D на ден. Дефицитът на витамин D3 може да докара до костни фрактури, които най-често се случват в бедрата, краката и таза. Това може да докара до мощна болежка по време на подготовка или вървене. За благополучие, можете елементарно да изследвате количеството на витамин D в организма си, посредством кръвен тест. Консултирайте се с вашия доктор, в случай че смятате, че имате потребност от подобен тест.

Станете част от Jenite.bg във Фейсбук!
Източник: jenite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР