Зимата идва, а зад гърба си всички сме натрупали впечатления

...
Зимата идва, а зад гърба си всички сме натрупали впечатления
Коментари Харесай

Какво да правим, ако искаме да се отървем от излишните електроуреди вкъщи

Зимата идва, а зад тила си всички сме натрупали усещания от хубостта на България през топлите месеци. И знаем колко ни е свидно и благо да минем около дворовете в китните наши селца. Да забележим природата, да усетим хубостта. А тя непроменяемо е обвързвана с грижата, с поддръжката на пространството, било то малко или огромно.

За жал и тази година бяхме очевидци на бедствия, на жестоки наводнения и още веднъж нормалните въпроси за задръстените корита на реки бяха на дневен ред. Нерегламентираната сеч е главен фактор. Но изхвърлянето на непотребни електроуреди в реки и дерета, продължава да е постоянно срещана процедура с съдбовни резултати. Не по-малък е казуса и в огромните градове. Повечето общини имат график, съгласно който в избрани дни от месеца се извозват по-обемните “боклуци ”, оставени до кофите за отпадък. По-често обаче разчитаме да изчезнат…от единствено себе си. 

Как действаме всекидневно, когато се скапе малък апарат  като сешоар, например? Знаем ли, че старите акумулатори и зарядни са рискови? Колко време сме склонни на държим остаряла пералня в пространството сред етажите на блока, или непосредствено в двора на къщата?

Всички електроуреди съдържат в състава си разнообразни количества нездравословни материали , по тази причина е неразрешено да ги изхвърляме като елементарен отпадък. В хладилниците и фризерите има съществуване на рискови съставни елементи и това са фреоните. Важен фактор е, че не става дума за биологично разградими боклуци. Третирането им би трябвало да се прави в затворена среда. А най-хубавата опция е да ги предадем в център за разкомплектоване. Което се оказва, че е допустимо изцяло гратис. 

В множеството обитаеми места в страната има пунктове за изкупуване на метал, от които постоянно се възползваме, тъй като против връщането им получаваме и някой лев. За страдание, не на всички места има пунктове на комфортно място, покрай дома. А и не всеки може да закара ненужните си електроуреди там. Било защото е физически мъчно и тежко, било тъй като не се събират в персоналния ни автомобил. 

Не всеки разполага с пикап, или с друго огромно транспортно средство. Цената, с цел да си наемем обезсмисля концепцията за връщане като остаряло желязо, даже за най-тежките ни уреди. 

Какви са другите благоприятни условия? На първо място, в несъгласие с навиците на консуматорското общество, в което живеем е концепцията “ако нещо работи, използвай го до дъно ”! Това се оказва и първата точка от йерархията на ръководство на отпадъците на европейската инструкция. Нагласата “хайде да си купим нова печка, не ми се занимава с поправки ” се оказва на процедура зле работеща идея, тъй като носи след себе си последици. А те постоянно са нерегламентираните сметища, които подлежат на санкции. Или наводненията, при които е мъчно да бъде оказана съответна помощ, поради непочистените корита на реки и систематичното изхвърляне на обемни боклуци, каквито са електроуредите. Общо 360 реки в България за затлачени и рискови. Ето и някои от ограниченията, които общините ще подхващат: 

Община Пловдив възнамерява да осъществя следващата социална поръчка за разчистване от растителност на урбанизираната територия на река Марица, която е 5,1 км. Това през септември месец тази година, заяви зам.-кметът по екология и опазване на здравето Анести Тимчев. 
Коритото на река Марица в границите на Пловдив не е почиствано главно от 2011 година. 

Шест са най-критичните речни сектора в Ловешка област . Те са по поречието на река Вит в Луковитско и подлежат на незабавни и неотложни възстановителни работи. За тях са направени планове и е отправено искане до Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет за разпределяне на близо 14 милиона лв., с цел  попречване на наводнения и бедствия. Участъците са в землищата на селата Торос и Дерманци.

През летния сезон превантивно са почистени 13 дерета на територията на квартали в Габрово и селата в общината. 
Често деретата се почистват от битови боклуци, автомобилни гуми, едрогабаритни боклуци, които недобросъвестни жители изхвърлят нерегламентирано и по този метод основават заплаха за популацията на общината при значителни превалявания. За това алармират от общинския пресцентър.

През пролетта на 2023-та година бе оповестено отчасти бедствено състояние в Етрополе. Основната причина са рекордните превалявания. Но регионалният шеф съобщи, че коритата на реките отвън обитаемата част на Етрополе не са почиствани от доста време. През последните години не е имало средства за такава активност.

Навсякъде финансирането е мъчно, тъй като сумите за разчистване за големи. Какво вършим? 

Добрите образци за доброволческа активност касаят и предпазени обекти. “Никюп е село с хилядолетна история, ситуирано в земите на античния град Nikopolis ad Istrum. Благодарение на будните му жители и съдружие Балканка още едно грозно бунище е отстранено от красивата природа на България. ” В уеб страницата на сдружението можете да видите фотоси и да научите повече за “преди ” и “след ” акцията. 
Какви са положителните благоприятни условия, които да дават отговор на всички стандарти за запазване на околната среда? Можем ли да разчитаме на добра организация във всяка точка на страната,   без това да ни коства пари? Какво да вършим, когато си купим нов апарат, или остарелия се скапе? 

Къде е мястото на дребните и по-големи електроуреди, когато към този момент не ни трябват? 

От личния ни дом, до кофата за отпадък и…коритата на реките! 

За цялата организация, философия на концепцията и кой ще ни изнесе уредите гратис, можете да научите повече от последния епизод на - подкаст на Милена, Кирил и Тодор от утринното радио шоу “Тройка призори ”. Гост е Силвана Рици от Макметал Холдинг. 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР