Зимата е сезон, в който имунитетът спада по различни причини.

...
Зимата е сезон, в който имунитетът спада по различни причини.
Коментари Харесай

Най-полезните зимни храни, на които да наблегнем

Зимата е сезон, в който имунитетът спада по разнообразни аргументи. Липсата на витамин Д заради пониженото слънчево греене е една от аргументите. Липсата на витамини и минерали поради отсъствието на пресни плодове и зеленчуци също способства към казуса.

Нуждата от цинк за добър имунитет постанова в храната да участват повече артикули с високо наличие на този минерал. Меню, формирано от артикули, съдържащи повече хранителни субстанции, грижещи се за чревното здраве е опцията, на която би трябвало да се акцентира, тъй като потребните бактерии в червата повлияват върху положението на имунната система.

Пробиотичните храни, от рода на ферментирали артикули - кисело зеле, кисели краставички, кефир, артикули с мая и желатин не трябва да се пропущат. Ето малко повече за тези потребни през зимата храни.

Кисело зеле

Традиционно киселото зеле се приема като основа на туршиите, само че то е доста по-близо до кваса, кефира и киселото мляко. Представлява артикул на процеса на фермантация, след който храната придобива антиоксидантно деяние. То предотвратява превръщането на здрави кафези в злокачествени и оказва помощ в битката с канцерогенните.

От 150 грама зеле може да се набави нужната дневна доза от витамини К и С. То е добър източник и на фолиева киселина.

Зеленчуци

Чесънът, лукът, морковите, броколите и карфиолът покачват интензивността на макрофагите, NK клетките и лимфоцитите. Освен това зареждат тялото с витамини и минерали.

Подправки

Куркумата е фалшификация, блокираща възпалителния цитокин TNF - а1, както и за растежа на потребните варианти бактерии. Консумацията на куркума потиска автоимунните болести и понижава хроничните възпаления.

Джинджифилът е друга обичана фалшификация, съдържаща ензими, които потискат риновирусите, на които се дължат вирусните инфекции. Неговата приложимост съкратява времето на лекуване при настъпила зараза.

Плодове

Цитрусите са изключително богати на витамин С, с съществена роля в построяването и подсилването на имунната система.

Напитки

Черният, зеленият и билковият чай съдържат танини и антиоксиданти, подпомагащи работата на имунната система. Ето за какво се предлагат освен по време на простуди и вирусни офанзиви, а и като всекидневна профилактика през студените дни, която сгрява и защищава от инфекции.

Мед

Антибактериалните и антибиотични съединения, съдържащи се в меда и другите пчелни артикули укрепват имунитета и са първата рекомендация за предотвратяване и лекуване през сериозните зимни дни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР