Зико търси пари за 12 големи инфраструктурни проекта, които коренно

...
Зико търси пари за 12 големи инфраструктурни проекта, които коренно
Коментари Харесай

Ето за какво Пловдив тегли 120 млн. лв.

Зико търси пари за 12 огромни инфраструктурни плана, които радикално ще преобразят града под тепетата
35 обекта в Полвидв, разпределени в четири групи, съдържа описът с планове, които биха могли да се осъществят посредством заема от 120 млн. лева, който през днешния ден общинарите под тепетата позволиха на кмета Здравко Димитров да изтегли. По думите на Зико общината е в положително финансово положение, само че мъчно би могла да си разреши да осъществя планове отвън финансовата си стратегия.

Първата група от листата са планове в развой на осъществяване, за които има подписани контракти, само че няма обезпечено финансиране. Втората са планове в развой на подготовка за кандидатстване за финансиране по европейски стратегии. Третата група са планове, за които има подписани контракти и към този момент са стартирали. В четвъртата група са огромните инфраструктурни обекти, за които към сегашния миг няма обезпечено финансиране.

Големите инфраструктурни планове са 12, а сумите по тях наподобяват невероятни за опциите на Пловдив. Това са планове, за които няма обезпечено финансиране. Стойността им е за 190 млн. лв.. Възможно е цената им да падне при провеждането на публичните поръчки. Обектите са:

1. Втори стадий бул. „ Северен ” – от Брезовско до Карловско шосе – 22 млн. лв., от които 2 млн. лев за отчуждаване

2. Пробивът „ Модър-Царевец ” – 12 млн. лв.

3. Нов мост над река Марица – 30 млн. лв.

4. Връзка сред „ Южен ” и „ Тракия ” – естакада над жп линиите – 52 млн. лв.

5. Голямоконарско шосе от „ Дунав ” до землището на Пловдив – 11,5 млн. лв.

6. Разширение на бул. „ Васил Априлов ” от Пещерско шосе до „ 6 септември ” - 6 млн. лв.

7. Реконструкция на ул. „ Кукуш ” от надлез „ Родопи ” до бул. „ Македония ” – 6 млн. лв.

8. Реконструкция на улици и пространства в Тютюневия град – 7,5 млн. лв.

9. Пробив под Водната палата – 8 млн. лв.

10. Реконструкция на ул. „ Даме Груев ” – 7,5 млн. лв.

11. Разширяване на Пещерско шосе от ул. „ Явор ” до бул. „ Копривщица ” – 15 млн. лв.

12. Реконструкция и уголемение на ул. „ Царевец ” от бул. „ Хаджи Димитър ” до Пещерско шосе – 12 млн. лв..

Останалият лист е на планове, за които Община Пловдив има настоящи контракти с идни заплащания за над 47 млн. лв.. В сумата има и обекти, за които има обезпечено финансиране и за такива, които евентуално ще се финансират от въпросния заем. Така да вземем за пример реконструкцията на пл. „ Централен ” и Многоетажният паркинг в „ Западен ” са вкарани в листата с обща сума за разплащане от 2,3 млн. лв. . Там средствата са обезпечени от страната и са налични.

Друг обект за разплащане с 5 млн. лв. е за строително-монтажни действия към новия бул. „ Северен ”, там средствата са обезпечени от заема с Европейска банка за възстановяване и развитие. В листата е Кукленско шосе със сумата от 6 млн. лв.. Половината от нея обаче е налична в градския бюджет за тази година.

В новия бюджет би трябвало да се намерят към 25 млн. лв. за обекти, за които има определен реализатор – ПК „ Младост ”, реконструкцията на Коматевския възел, единият транш от Кукленско шосе и половината средства за спортната зала „ Дунав ”.

Вторият лист с обекти е по европейските стратегии. Там с изключение на външното финансиране, наложително участва и личен принос на Община Пловдив. Там градската администрация би трябвало да откри 47 млн. лв.. Само по Водния цикъл съфинансирането е 37,5 млн. лв., само че там има възстановимо Данък добавена стойност в размер на 20,8 млн. лв., което автоматизирано може да бъде изкарана от цялата сума.С

С решението през днешния ден Община Пловдив може да стартира формалните договаряния с Европейската капиталова банка. Очаква се самият контракт да бъде гласуван най-рано през май-юни, като преди този момент ще има и публично разискване.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР