Земята на двете свещени джамии вече е магнит за инвеститориМохамед

...
Земята на двете свещени джамии вече е магнит за инвеститориМохамед
Коментари Харесай

11 най-големи мита за Саудитска Арабия

Земята на двете свещени джамии към този момент е магнит за вложители Мохамед бин Салман счупи оковите на консерватизма и стартира да строи най-футуристичния град
 

Земята на двете свещени джамии, на танците със саби. Най-голямата страна в Близкия Изток, в която е изгубена Арабската Атлантида, само че към момента висят скалите, наречени Ада и Рая, изрязани като с лазер още преди 40 века, през днешния ден не престават да я назовават страната на черното злато. Саудитска Арабия обаче освен държи огромната част от петролните благосъстояния на света, само че към този момент е магнит за вложения от цялостен свята с новите си чудеса - градът на бъдещето, най-модерните технологии за обезсоляване на водата и революцията във всички области, която трансформира Саудитска Арабая от до неотдавна най-консервативната монархия в съвременна страна с възходящо геополитическо въздействие на престолонаследника на крал Салман - Мохамед Бин Салман.
-->
Всяка година на 23 септември Саудитска Арабия празнува националния си празник. Досега. Честванията към този момент ще са на 22 февруари, тъй като с декрет, публикуван от крал Салман, публично е изменена датата. Според документа първата саудитска страна е оповестена през 1727 г.  До този миг формалната саудитска историография тълкуваше произхода на страната през призмата на подписания съюз сред племенния водач Мохамед бен Сауд, който ръководи район с основен град Дирия и ислямския просветител Мохамед бен Абдел Уахаб. В началото на годината в саудитския ежедневник Arab News трима историци разгласиха обстойно проучване в поддръжка на новата държавническа теза,  че " столицата Дирия е историческо място в северозападния завършек на актуалната столица Рияд, което е независим град-държава. А племенният водач Мохамед бен Сауд " е бил решен още тогава да го трансформира в национална страна, която да донесе мир и единение на полуострова, само че и отвън неговите граници ". Без да се отхвърля духовното управление на ислямския просветител, бен Сауд към този момент има определящо значение към саудитската страна.

Всеизвестно е, че Саудитска Арабия е най-голяма страна в света без река. Но неналичието на вода към този момент друг проблем, който беше в предишното. Държавата се трансформира в най-големия производител на обезсолена вода в света, където откривателите са патентовали няколко технологии за добиване на минерали от водата.

Обезсоляването се е удвоило през последното десетилетие, с цел да доближи 2,2 милиарда кубични метра през 2021 година Джубайл, една от най-големите съоръжения за обезсоляване на вода в кралството, която обслужва столицата и Джубайл, към този момент съумя да усили годишния си индустриален потенциал с почти 30 % до 380 милиона кубични метра. Стартира и големият план за създаване на най-големия контейнер за вода в Рияд, а страната се готви да влага 51 милиарда риала за водни планове в няколко града. Целта е да се оправи с бързо възходящите потребности на популацията. За последните 40 години то се е учетворило до 30 млн. души.

Въпреки че това е това е кралството на петрола, още преди 6 години Крал Салман  утвърди огромна стратегия за развиването на страната до 2030 година. Това е Vision 2030, която би трябвало да реализира подготовката на страната за живот без петролните свръхдоходи. Тя възнамерява производството на сила от възобновими източници в порядъка на 10 гигавата още до 2025 година. Подготвят се вложения до 50 милиарда $ за построяването на слънчеви и вятърни електроцентрали, чиято мощ може да доближи 700 мегавата.

Предвижда се и превръщането на държавната петролна Saudi Aramco в диверсифицирана енергийна компания.

Една договорка разбуни духовете в британския футбол и пристрастеностите не стихват. " Нюкасъл " бе платен от държавния капиталов фонд на Саудитска Арабия PIF - Public Investment Fund), който е най-богатият частен фонд на планетата, с активи за $430 милиарда Начело на PIF е престолонаследникът Мохамед бин Салман, който стана най-богатият притежател на футболен клуб в света след години на състезание с шейх Мансур от ОАЕ, който закупи " Манчестър Сити ", само че има 14 пъти по-малко пари. Финансовата статистика сочи, че всички притежатели на британската Премиер лига, взети дружно, са три пъти по-бедни от саудитския принц.

Дали притежателят на " новия палат ", който има и най-големия палат в света - във Франция, е създали сериозна инвестиция и в Clearlake Capital, който към този момент държи мажоритарния пакет на " Челси ", занапред ще излиза наяве. Както и дали Мохамед бен Салман ще реши да възобнови офертата си към братята Глейзър за контролния пакет на най-богатия английски футболен клуб - " Манчестър Юнайтед ".

Дълбоко в пустинята, на брега на Червено море, град Неом, което значи ново бъдеще, постепенно придобива форма. Когато бъде приключен, това ще е футуристичен мегаполис - 33 пъти по-голям от Ню Йорк, ситуиран върху повърхност от 10 000 кв. метра. Засега е готово първото летище. Проектът " Неом " бе разгласен през 2017 година, а принц Мохамед бин Салман изясни, че желае градът - знамение да притегли най-великите мозъци и гении на планетата, най-модерните бизнеси и технологии, да се трансформира в модел за запазване на околната среда и да стане магнит за туристи. Неом ще бъде гражданска война за човечеството - без коли и улици, единствено с автомагистрали във въздуха, в която се влагат над 500 милиарда $. Ще има Изкуствен дъжд, зорко видеонаблюдение с дронове, камери и лицево различаване, както и роботи на всяка крачка. Ще бъде дом на доста лаборатории и планове за трансформация на човешките гени.  Ще има и нова луна като изкуственото величие ще изгрява всяка вечер и ще е голямо.

На 24 септември 622 година пророкът Мохамед приключва своята " хиджра " - пътуването и преместването си от Мека в Медина. По-късно това събитие се приема за насочна точка в мюсюлманското летоброене и от тази дата стартира историята на исляма. Оттогава се ражда и поговорката, че никой не е оракул в своята татковина. По това време Мека е място, на което си дават среща доста религии и култури, значим център по пътя на комерсиалните кервани. Днес и Мека, и Медина са изцяло преобразени - 15 милиона вярващи посещават светите места годишно, а до 2027 година се чака броят им да доближи до 17 милиона. Издигат се небостъргачи с хотели, строят се първокласни молове. Най-свещеното място на исляма - Голямата джамия, бе ремонтирана огромно за разширение на постройката с 400 хиляди квадратни метра, с цел да приема още 1,2 милиона вярващи всяка година. Това я трансформира в най-голямата религиозна постройка в света.

Жените нямат право да карат, да купуват парцели, да се редят на опашка дружно с мъжете. Всичко това към този момент е отживялост: принц Мохамед бин Салман прави най-голямата обществена и социална промени в ултра консервативната петролна монархия, налагаща едни от най-строгите в света ограничавания на дамите. Само допреди няколко години доста притежатели на парцели даже не биха отдали парцел чартърен на дами, които се нуждаеха от утвърждението на мъжки аставник за доста житейски решения. Днес обаче дамите навлизат на пазара на труда доста по-масово и 30% от купувачите на жилища са дами. През лятото на 2018 отпадна възбраната за шофиране на дами. Година по-рано дамите за първи път получиха позволение да посещават фитнес зали. А от 2012 година насам страната публично има и спортистки, които взеха присъединяване на Олимпийските игри. Премахна се законът за настойничеството, който правеше дамите подвластни от техните мъже и братя. За първи път се организира седмицата на модата, в която се появиха на сцената къси поли, а в Джида отвори врата и първата в страната дискотека.

Има една история, измислена преди век, която още събира усмивките на всеки, пътуващ из Арабския полуостров. Става дума за прословутото Хълцане на Чърчил. Легендата е основана персонално от някогашния английски министър председател. Той споделя по какъв начин в един неделен следобяд на 1921 година след изпито уместно количество бренди, взел химикалка, с цел да прекрои границата на английския протекторат на Трансйордания и тъй като бил зашеметен от питието, линията му избягала.

Години по-късно по разкази на очевидци излиза наяве, че първите договаряния за Границите сред Трансйордания и Султанат Недж (предшественикът на Саудитска Арабия) почнали през 1922 година, контрактувани били в допълнение на несполучливата конференция в Кувейт през 1923-24 година, а окончателният вариант  е избран в съглашението Ал Хада през ноември 1925 година Чърчил обаче не е взел участие в диалозите.

Обвит в мит и легенда, този античен град в Арабия се счита за заровен под пясъците от тежки естествени бедствия, породени от гневни богове. Много откриватели не престават да имат вяра в тази легенда и да търсят изгубения град. Повечето от тях настояват, че се намира в южните пустини на днешна Саудитска Арабия. Наричан е с разнообразни имена - Убар, Лабар или Ирам. Смята се, че той е заровен в пясъчните дюни към този момент хиляди години. За него говорели бедуинските номади, упоменат е в Корана, както и в класическата книга " 1001 Арабски нощи ". Смята се, че вълшебният град се намирал в пустинята Руб ал-Хали. Тя била населявана от мистериозни народ, наименуван Ад, и ръководени от крал Шадад ибн Ад. Градът бил учреден през 30 00 пр.Хр. Той бил необикновено хубав и елегантен. Там се търгувало най-много с подправки и масла. Спирка за всички огромни търговци, които се любували на невероятната природа на местността, наричана Арабия Феликс. Но сред 100 и 300 година сл. Хр, градът внезапно бил премахнат от пясъчна стихия като наказване от Бога, тъй като жителите не се вслушвали в препоръките на пророка Худ.

В Саудитска Арабия има една канара, която е не по-малка мистерия за учените - разрязана е на половина с лазерна акуратност, само че преди 40 века. Световноизвестната скална групировка се назовава Ал-Наслаа, състои се от два огромни пясъчника и това, което притегля погледа е съвършеното делене сред двата камъка. Нещо повече - тази канара е един от многото камъни в Тайма Оазис, които имат неповторим външен тип.Някои приписват разделянето на разбъркване на тектонични пластове, само че перфектността наподобява, че е основана от изкуствено. Затова и други настояват, че Ал-Наслаа е дело на напреднала антична цивилизация.

Докато за европейците фурмите са екзотични, сладки и вкусни палмови плодове, за арабите - това е " хлябът на пустинята ", който те отглеждат повече от 7 хиляди години в пясъците на Арабския полуостров. И въпреки най-големия експортьор да си остава Иран с всеобщия си вид Кabkab, който е известен като медената фурма, плодовете на Саудитска Арабия нямат съперник във връзка с високия клас клиенти.

Anbarah е най-скъпият тип, създава се в лимитирано количество в Медина, и е извънредно скъп поради високо наличие на протеини и способността да форсира зарастването на рани.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР