Земетресенията, разтърсили югоизточните райони на Турция през миналия месец, са

...
Земетресенията, разтърсили югоизточните райони на Турция през миналия месец, са
Коментари Харесай

Финансов трус в Турция слез земетресенията. Невиждани щети

Земетресенията, раздрусали югоизточните региони на Турция през предишния месец, са нанесли вреди за към 2 трлн. лири (103.6 милиарда щ. долара), показва държавното управление на президента Реджеп Ердоган в публична оценка, оповестена на 17 март.

В понеделник в Брюксел стартира конференцията за подкрепяне на възобновяване на изумените области, в която домакини са Европейската комисия и Шведското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
-->
Докладът на турския кабинет е измежду най-подробните, подготвяни до момента и обгръща провалите по постройките, инфраструктурата, промишлеността, застрахователния бранш и на цялото стопанство.

Правителствените сметки пресмятат вредите на към 9% от тазгодишния Брутният вътрешен продукт, твърди службата за тактика и бюджет на президенството.

Единадесетте провинции, изумени от земетресенията, са имали 9.8% дял от националното стопанство и 8.6% от износа през 2022-а, се показва в отчета.

Участието им в експорта на текстил е било надалеч по-голямо – 35 %.

Според Хюриет медия, земетресенията са засегнали промишления и търговски живот в 11 провинции. Кахраманмараш и прилежащите му провинции са измежду най-важните центрове за текстил и облекло. Производителите на текстил в района приканват за тласъци за задържане на квалифицирани служащи в района. Докато износът на текстил от 11-те провинции, наранени от земетресението, надвиши 3 милиарда $ през 2022 година, износът на подготвени дрехи от същите провинции беше над 500 милиона $.

Ахмет Оксюз, президент на Истанбулската асоциация на експортьорите на текстил и първични материали (İTHİB), съобщи, че възобновяване ще отнеме доста време.

В предварителна оценка, готова през февруари, Световната банка пресмята физическите провали от трусовете на 34.2 милиарда щ. $. Далеч по-песимистични са били сметките на бизнесгрупата “Тюрконфед ”, която дефинира разноските на 84 милиарда $.

Двата труса с магнитуд от 7.7 и 7.6 на 6 февруари и последвалите вторичти земетресения лишиха живота над 50 хиляди души в Турция и Сирия и оставиха хиляди без дом.Ердоган, който би трябвало да се яви на извънредно значими избори на 14 май, даде обещание да възвърне 319 хиляди жилища в рамките единствено на една година.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР