Земетресението в Турция със сигурност повдига въпроса какво би се

...
Земетресението в Турция със сигурност повдига въпроса какво би се
Коментари Харесай

Ще издържат ли сградите в София силно земетресение и кои са опасни?

Земетресението в Турция сигурно повдига въпроса какво би се случило със постройките в София при сходен мощен трус. Ще се срутват ли по сходен метод блоковете, кои са рискови?

„ Нормативът, който работи в България след земетресението в Стражица, планува устояване на постройките на земетресение от 9-а степен, тъй че би трябвало новите здания, които се проектират, да дават отговор на тези критерии. При панелните блокове също не би трябвало да има проблеми “, съобщи пред БГНЕС Арх. Влади Калинов, някогашен началник на дирекция „ Архитектура и благоустройство “ в Следствен отдел към окръжна прокуратура.

„ Това, че постройките устояват на земетресение с магнитуд от 9 по Рихтер не значи, че няма да има нарушавания по тях, а, че те няма да паднат по този метод, че да убият хората вътре в тях. Тези здания, които са строени преди новата нормативна уредба, не са устойчиви. Там са се получили разбърквания и пукнатини, които въздействат. Вие видяхте в фрагментите от Турция, че една постройка пада при по-лек от главния и вторичния трус, което значи, че е трябвало малко, с цел да падне. При всички положения и в България има такива здания “, съобщи още архитектът.

Относно сигурността на панелните здания единственият сериозен проблем съгласно арх. Калинов е връзката сред обособените детайли, в случай че по време на строителството те не са свързани както би трябвало.

„ Програмите по саниране на постройките плануват тъкмо това – инспекция на тези връзки. Тези здания, които са минали през стадия на саниране, би трябвало да бъдат прегледани и във връзка с тяхната резистентност. Всъщност панелът съставлява напълно носеща структура, при която самите връзки в случай че не са добре направени, би било проблем “, разяснява още арх. Влади Калинов.

Според проектант Калинов в този момент страната ще ускори контрола и би трябвало да се откри кои здания биха се срутили при земетресение.

Арх. Марин Бакалов, самостоятелен строителен контрол, съобщи, че над 95% от новите здания в столицата са сеизмично устойчиви. Според него е напълно допустимо те да устоят на земетресение с магнитуд от над 7 по Рихтер.

По думите на експерта няма значение строителството, а какви са регламентираните и нерегламентираните интервенции върху тях, дали са правени противозаконни преустройства.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР