Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер се дължи на самата

...
Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер се дължи на самата
Коментари Харесай

Има ли опасност за България след ужаса в Турция

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер се дължи на самата конструкция на Източноанадолския разлом. Това е огромна и сериозна конструкция и може да генерира събития с подобен магнитуд. В исторически проект към този регион са регистрирани такива трусове. След 1900 година няма данни за подобен мощен трус като този.

Това сподели доцент Пламена Райкова – Цанкова, началник на Департамент по геофизика, геодезия и география, в „ Интервюто в Новините на NOVA ”.
-->
След главното земетресение вторичните земетресения могат да доразрушат това, което е стартирано от него, разясни тя.

За момента се следи слаба сеизмична интензивност в България, уточни специалистът. По нейни думи страната ни е надалеч от заплахата, защото дистанцията от епицентъра е огромно. При над 1000 км разстояние трусът не може да влияе непосредствено върху България, каза тя.

Експертът бе безапелационна, че няма връзка сред земетресението в Димитровград и това в Турция и Сирия.

Доц. Райкова – Цанкова предизвести, че е възможно да се записват и мощни вторични земетресения, които да не са със същия магнитуд като главния. Тя разясни, че в границите на деня са регистрирани 85 събития с магнитуд над 4 по Рихтер. Със сигурност има и такива с по-малък, посочи тя.

„ Една афтършокова серия може да продължава повече от година. В началото, през първите няколко месеца, могат да се записват трусове с магнитуд 5 или 6 по Рихтер, които са осезаеми за хората. Във времето ще има такива с магнитуд 4 и 2 “, сподели специалистът.

„ Всяко едно земетресение е самостоятелно. По-големите разломни структури генерират и по-силни събития, на тях е редно да се обръща внимание. Със сигурност ще се записват още голям брой афтършоци след този главен трус “, разясни доцентът.

Експертът сподели, че в разлома не е имало интензивност, която да даде сигнал, че ще се случи такова събитие.

Доц. Райкова – Цанкова уточни, че сеизмолозите непрестанно наблюдават ситуацията.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР