Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси централната част на Папуа Нова

...
Земетресение с магнитуд 7,6 разтърси централната част на Папуа Нова
Коментари Харесай

Смъртоносно земетресение в Папуа Нова Гвинея взе над 30 жертви

Земетресение с магнитуд 7,6 раздруса централната част на Папуа Нова Гвинея. Повече от 30 души са починали. Сред тях има 4 деца, съобщи Българска телеграфна агенция.

Трусът удари провинциите Южни височини и Хела в центъра на най-големия остров на тихоокеанската страна. Епицентърът му е бил на 560 км от столицата Порт Морсби, на дълбочина 35 км, заяви Геофизичният институт на Съединени американски щати.

Смята се, че минимум 13 души са починали в Менди - столицата на провинция Южни височини, а други 18 - в регионите Кутубу и Босаве. Над 300 души са ранени, оповестяват локални медии.

Католическият духовник отец Пиус Хал заяви пред интернет уеб страницата " Папуа Нова Гвинея тудей ", че измежду починалите има четири деца. Още едно дете е затрупано дружно със своите родители.

Властите оповестиха, че армията е мобилизирана за оказване на помощ на засегнатите от земетресението и за възобновяване на услугите и инфраструктурата. Трусът е провокирал огромни свлачища и пукнатини.

Минни компании, в това число американската Ексън Мобил (ExxonMobil), оповестиха, че вършат оценка на вредите и някои изтеглиха част от личния състав си.

Според екоактивиста Мартин Наморонг вредите, нанесени на газопроводи и тръбопроводи за минни боклуци, провокират съществени опасения за токсични разливи.

Геоложкият департамент на Папуа Нова Гвинея разгласи, че евентуално ще има вторични земетресения, като най-силният досега е бил с магнитуд 5,5.

След земетресенията американският енергиен колос " Ексън Мобил " (Exxon Mobil) затвори завода си за полутечен природен газ, съобщи организация Ройтерс.

" Ексън Мобил " заяви, че връзките с околните селища са прекратени, което затруднява напъните за оценка на вредите на инсталациите, захранващи завода за полутечен газ, който е най-печелившото експортно дружество в страната.

Компаниите " Майнърс Берик Голд " и " Окей Теди майнинг " също оповестиха за вреди на инфраструктурата.

Проектът за полутечен газ на Ексън Мобил на стойност 19 милиарда $ е считан за един от най-добре работещите в света и стартира да изнася природен газ през 2014 година, по-рано от плануваното. Той създава към 20% над упования годишен потенциал от 6,9 милиона тона.

Партньорът на Ексън Мобил - Ойл Сърч, също спря в понеделник производството на нефт и газ в засегнатия от земетресението регион.

Основните клиенти на завода за полутечен газ са в Япония, Китай и Тайван. Търговци споделят, че резултатът върху пазара ще зависи от продължителността на прекъсване на работа.

" Майнърс Берик Голд " оповестиха, че електроцентралата, която зарежда мината, е развалена, а " Окей Теди " заяви, че свлачище е блокирало пътя и е развалило тръбопроводи на неговите мини за мед и злато.

Асошиейтед прес оповестява, че в региона на земетресението са нанесени вреди на телефонната мрежа, електропроводите и пътищата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР