Земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер разтърси адриатическото крайбрежие на

...
Земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер разтърси адриатическото крайбрежие на
Коментари Харесай

4 жертви и 140 ранени след труса в Албания

Земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер раздруса адриатическото крайбрежие на Албания рано тази заран, последвано от второ от 5,3-та степен.

Съобщава се за минимум четири жертви и над 140 ранени. Има обилни вреди и опустошения. Започват разказване и възобновяване на вредите.

Няколко здания са се срутили след първичния мощен трус, който е провокирал суматоха измежду популацията. Има срутени здания по адриатическото крайбрежие на страната, както и в столицата Тирана, където са постъпили сигнали за ранени от паднали стени. Получен е сигнал за затрупани под жилищен блок, оповестяват локални медии.

„ Най-силният трус продължи повече от 15 секунди. Всички хора излязоха от постройката, тъй като всичко се тресеше, няколко стени паднаха и по тази причина в този момент стоим на улицата “,  разказа един от очевидците:

Епицентърът е бил покрай Шияк и на 40 км от Дуръс, на дълбочина към 20 километра, като земетресенията са усетени и в Северна Македония и Гърция

Няма данни за потърпевши българи

У нас първият трус е усетен по високите етажи в Перник и София, оповестиха за " Хоризонт " от Националния институт по геофизика, геодезия и география. От Районната работа " Пожарна " в Благоевград осведомиха, че няма постъпили сигнали от жители. Сеизмолозите не престават да записват земетресения, като последният е бил с магнитуд 3,4 по Рихтер.

Към този миг няма данни за потърпевши българи при земетресението или за изгубена връзка с наши сънародници в Албания, оповестяват от българското външно министерство. По данни на посолството ни в Тирана електричеството и интернет връзката е прекратена на доста места в страната.  В задачата ни е образуван спешен щаб и екипът е в подготвеност за оказване на подпомагане.

В страната е основана консулска група за взаимопомощ и информация, към която също не са постъпили данни за потърпевши жители на други страни.

При нужда българските жители могат да се свържат с посолството ни в Тирана на телефони +355 4 22 33 155 и +355 4 22 32 906.

Сеизмолозите не престават да записват земетресения, като последния бил с магнитуд 3,4 по Рихтер.

Преди два месеца при мощно земетресение в Албания бяха ранени повече от 100 души, а стотици постройки бяха срутени, напомнят локалните медии.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР