Земеделците се притесняват с основание. Проблемът не е толкова в

...
Земеделците се притесняват с основание. Проблемът не е толкова в
Коментари Харесай

Климатологът Матев с прогноза за смахнато време: Студ удря България до дни, а 25 градуса…

„ Земеделците се тормозят с съображение. Проблемът не е толкоз в студовете, които се случват след 15 март, а че предходните месеци бяха извънредно топли.
Преди три дни изтече следващата зима и това е най-топлата зима, откогато вършим калкулации в нашата страна. Това води до извънредно, ненормално развиване на множеството култури у нас “, за това предизвести климатологът гл. ас. доктор Симеон Матев.
„ Шансът за инфарктен мраз – минус 3-4, е дребен, само че на 7, 8, 9, 13 и 14 март може да се случи. Тези климатични промени, на които сме очевидци през последните години водят точно до това.
Според земеделците обаче не студът е рисков за тях, те се притесняват от засушаването. Но този проблем ненапълно може да бъде решен по механически метод “, сподели Матев в студиото на Nova News.
„ Март крие своите изненади в задния си джоб. Неслучайно му споделят женския месец… една потайна жена. Март е месец, в който времето може да бъде и по този начин, и онака.
Март стартира със относително положително и умерено време без непотребни екстремности, а на следващия ден следва първото по-сериозно утежняване – обвързвано е с превалявания. Очакваше се циклон да мине и да напои цялата ни татковина, само че преваляванията на следващия ден не би трябвало да основат някакви основни проблеми.
Това утежняване ще облекчи ситуацията с водата, само че единствено в Южна България “, разясни климатологът.
Той съобщи, че към 7-8 март ще бъде най-студено като цяло. На 9 март сутринта ще има и негативни температури, само че няма да бъдат по-ниски от минус 2, минус 4 градуса.
„ След това още веднъж стопляне, което ще е в интервала 10,11 и 12 март. Тогава ще бъде по-топло време от нормалното, а след това още веднъж връщане към нормалното – надяваме се с по-обилни превалявания “, сподели Матев.
По думите му в планините ситуацията със снега е трагично – няма го: „ Проблемът със снега е, че няма да бъдат запълнени водните ресурси, а това ще докара до драми през лятото “.
„ Пролетта към момента не е сезонът, в който да тръгнем по къси дрешки и джапанки “, отсече климатологът.
„ Днес ще е прелестен ден за всичко, обвързвано на открито. Постепенно ще се заоблачава, защото на следващия ден през страната ще премине циклонче с превалявания.
До 8 март ще има по-скоро облачно време, ще има и валежи, а по-късно ще има малко стабилизиране на времето до към 12 март.
Онези 20-25 градуса даже да се случат ще е за малко и най-вероятно ще е след 20 март.
Баба Марта постоянно крие своите изненади. Знайте, че последните десетдневки на март стават най-големите екстремности във времето. Та аз имам едно на разум за последните дни на месеца “, съобщи климатологът Симеон Матев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР