Земеделци от хасковския район се събраха на протест в село

...
Земеделци от хасковския район се събраха на протест в село
Коментари Харесай

Ще стане страшно! Земеделци протестират, вдигнаха и тежка техника: На ръба на оцеляването сме

Земеделци от хасковския регион се събраха на митинг в село Подкрепа, като изкараха и тежка техника. Те паркираха тракторите си в централната част на селото.
Зърнопроизводителите са недоволни от изкупните цени на продукцията им и ниските дотации, като се оплакват, че при днешните условия не са конкурентни по отношение на вноса от Украйна и упорстват или за по-високи дотации или за ограничаването му.
„ Себестойността на нашата продукция е сред 220лв. и 250 лева за декар. Произвели сме към 200 кг междинен рандеман от слънчогледа. Сега при 70 стотинки изкупна цена, това са 140 лева или към 100 лева загуба на декар. Ние сме на ръба на оцеляването и в случай че това продължи, още една година и ще има всеобщи банкрути “, предвижда Любомир Тенев.
„ Протестът ни е кротичък – ще се събираме всеки ден тук, като не желаеме да затваряме пътища и да пречим на останалия бизнес в България. Просто желаеме да ни извърнат внимание, да се взема някакви ограничения “, добави той.
Георги Тенев обработва към 600 дка в Подкрепа и сее същите култури. „ Просто към този момент сме на ръба – доста станаха разноските, а приходите са на ръба. Препаратите, които употребяват в Украйна, от години са неразрешени у нас и торовете тук нарастнаха доста. Нека първо да се намерения за българските производители и тогава за импорт. Как да оцеляваме ние и с какво да се борим “, разяснява той.
„ Докъде ще стигне митингът зависи от нас и сътрудниците ни, който е склонен с нашите претенции, може да се включи. Предполагам, че и другите сътрудници не са удовлетворени и в случай че не ни се обърне внимание е допустимо да се премине и към други дейности. Не може да сме идентични с страните от Европейски Съюз във връзка с условия, а разнообразни във връзка с дотации “, съобщи и Димитър Митев.
Участниците в днешния кротичък митинг оповестиха, че ще продължат да се събират в село Подкрепа и всички, които желаят да се причислят към тях, са добре пристигнали.
Асоциацията на зърнопроизводителите стартира подготовка за ефективи митинги през идната седмица, заяви ръководителят на браншовата организация Илия Проданов пред БНР.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР